Cookies

De Zonnebloem gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren, gebruiksgemak te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer u gebruik maakt van deze website. Meer informatie over de cookies kunt u vinden op onze privacy pagina.

Toegankelijk openbaar vervoer

Onbeperkt Openbaar Vervoer

10-08-2017

Onbelemmerd met het openbaar vervoer reizen is voor veel mensen met een beperking in Nederland lastig. Als rolstoeler met de trein reizen is al helemaal een opgave. Daarom onderneemt het B-Team van No Limits Network (KRO-NCRV) actie om het openbaar Vervoer beter en sneller toegankelijker te maken. Zij hebben een petitie opgesteld waarin ze staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vragen ervoor te zorgen dat al het nieuwe materieel dat vanaf nu wordt aangeschaft voor het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk is. 

Het B team wil dat alle nieuw aangeschafte bussen, trams, metro’s en treinen zo snel mogelijk voorzien zijn van diverse hulpmiddelen voor mensen met een beperking, zoals onder andere een zelfstandige instap (schuiftrede) en voldoende ruimte voor rolstoelen. Daarnaast is er de roep om betere voorlichting en informatie aan reizigers met een beperking. Ook de stations zouden moeten worden aangepakt. BN’ers als Gijs Staverman, Anita Witzier en Marc de Hond steunen deze campagne. 

Rolstoeltoegankelijkheid wettelijk verplicht

Vanaf 1 januari 2017 is de ratificatie van het verdrag van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een fysieke beperking ingegaan. Dit betekent dat rolstoeltoegankelijkheid wettelijk verplicht gesteld is voor openbare gebouwen, horeca, hotels en dus ook voor het openbaar vervoer. 

Iedereen doet mee!

Ook de Zonnebloem zet zich in voor de toegankelijkheid in Nederland. Met het project 'Onbeperkt Eropuit' dat ondersteund wordt met een bijdrage van de Vriendenloterij is onze vereniging aan de slag gegaan met de toegankelijkheid van vrijetijdslocaties. Ook verhuurt de Zonnebloem sinds de zomer van 2014 aangepaste rolstoelauto's. Inmiddels zijn er bijna veertig Zonnebloemauto's te huur op locaties verspreid over heel Nederland. De Zonnebloemauto biedt vrijheid en mobiliteit aan mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel. 

Aandacht in de media

Afgelopen woensdag schoven Marc de Hond en Danny Smoorenburg van het  B-team aan tafel bij Jinek om aandacht te vragen voor de problemen rondom toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Bekijk de uitzending en teken de petitie van Team B.