Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

12 toegankelijke tips voor jou

De roep om een toegankelijkere samenleving wordt steeds luider. Er worden grote stappen gezet, zoals het tekenen van het VN-verdrag en het aanstellen van een minister van Gehandicaptenzaken. Maar er zijn talloze andere initiatieven die een steentje bijdragen. Wij zetten voor jou de leukste, handigste en meest inspirerende stappen richting een meer inclusieve samenleving op een rij. 

Praktisch

Onbeperkt Eropuit

Als Zonnebloem zetten wij ons in om te zorgen dat mensen met een lichamelijke beperking er makkelijker op uit kunnen. Dat doen we met ons project Onbeperkt Eropuit. Hiervoor testen we vrijetijdslocaties door het hele land op toegankelijkheid. Van musea tot dierentuinen en van theaters tot pretparken. Eerst beoordelen mensen met een lichamelijke beperking, onze mystery guests, de toegankelijkheid van een locatie. Vervolgens meten wij alles op en brengen een advies met verbeterpunten uit. En we geven een workshop om de medewerkers echt mee te nemen in de belevingswereld van iemand met een lichamelijke beperking. Intussen zijn al 47 locaties door ons getest. Lees hier meer.

Zonder handen!

Je iPhone besturen met je ogen? Het kan met een speciale app met eye-tracking technologie. Handig als je door je beperking(en) moeilijk of helemaal niet je iPhone kan bedienen. Grappig: wil je iets selecteren of op een link klikken, geef een knipoog! Let op: werkt alleen met een nieuwere iPhone. 

Talkie-app

Er is tegenwoordig voor bijna alles een app. En gelukkig maar! De Talkie-app is wat het al zegt, een spraak-app. Erwin Oudshoorn heeft lymfatische malformatie waardoor zijn kaken vergroeid zijn en hij moeilijk kan communiceren. Voor zichzelf en anderen die zich moeilijk verstaanbaar kunnen maken ontwikkelde hij Talkie. Het werkt zo: je tikt een zin in en die kun je vervolgens aan iemand laten lezen (in een groot leesbaar lettertype) of hardop laten voorlezen. Handig: zinnen die je veel gebruikt kun je opslaan. 

Eropuit

Kunst voor iedereen

Het Van Abbemuseum in Eindhoven spant zich volop in om kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Met rondleidingen op maat voor blinde, dove en rollende bezoekers. Wie niet naar het museum kan, heeft de mogelijkheid om via een internetrobot door de gangen van het museum te rijden. Nieuw dit jaar: een multi-zintuiglijke ruimte waar horen en voelen net zo belangrijk zijn als kijken. En: het TIK-TIK-systeem. Deze app ontwikkeld door de visueel beperkte Eindhovense ontwerper Simon Dogger leidt blinden zelfstandig door het museum en geeft informatie over de kunstwerken. 

Komt het zien!

Heb je een visuele beperking en wil je naar een theater, festival of evenement? Stichting Komt het Zien! vertelt je via de koptelefoon alles wat de rest ziet. Ontdek op hun site bij welke voorstelling ze binnenkort hun diensten aanbieden en hoe je een speciale koptelefoon kunt reserveren. 

Musea in gebaren

Kunst en cultuur toegankelijk maken voor doven en slechthorenden: dat is het streven van Musea in gebaren. Inmiddels zijn er 16 culturele instellingen die structureel programma’s aanbieden in Nederlandse Gebarentaal. Van het Rijksmuseum tot het Van Gogh Museum en van de Nieuwe Kerk tot de Hortus Botanicus Leiden. Kijk voor alle deelnemende musea en culturele instellingen en de agenda van de rondleidingen op www.museaingebaren.com.

Mobiliteit

Zonnebloemauto

Betaalbaar aangepast vervoer maakt de wereld toegankelijker. Onze aangepaste rolstoelauto’s zijn door het hele land te huur. Voor iedereen die gebruikmaakt van een rolstoel of scootmobiel en graag een dagje uit, een weekendje weg of op vakantie wil (naar het buitenland kan ook). Je hoeft geen lid te zijn bij de Zonnebloem, het enige wat je nodig hebt is de Zonnebloemautopas. Deze kun je hier aanvragen. Kijk hier voor meer informatie over o.a. de verschillende typen Zonnebloemauto’s. In één oogopslag zien waar de auto bij jou in de buurt te huur is? Zoek de verhuurlocatie hier op.

Zelfstandig reizen

Mobiliteit is onmisbaar als je ergens heen wilt. Het openbaar vervoer speelt daarin een sleutelrol. ‘Openbaar’ zegt al dat het toegankelijk moet zijn voor iedereen. Prorail gaat de komende jaren in het hele land de perronhoogtes aanpassen om een gelijkvloerse instap in de trein mogelijk te maken. Er waren al geleidelijnen, trappen en liften voorzien van brailleplaatjes met stationsinformatie. Wij hopen dat in de toekomst elke reiziger, met welke beperking dan ook, zelfstandig kan reizen! 

Tankhulp

Moeite om zelf je auto vol te tanken? Download dan de Fuelservice-app. De app geeft aan bij welke tankstations in de buurt iemand je kan helpen bij het tanken. Fuelservice geeft het tankstation een seintje dat je eraan komt en als je er bent, vertelt de app je hoeveel minuten het duurt voor je hulp arriveert. Zo word je nooit meer verrast door een onbemand tankstation of een onderbemande pomp waar geen assistentie mogelijk is. 

Winkelen

Goed bezig Ikea

Het ThisAbles-project van Ikea maakt Ikea-spullen toegankelijker voor mensen met een functiebeperking. Van een megaknop voor een lamp tot een slimme deurknop en van een spiegeltje dat precies tegen de bovenwanden van de vakken van je Ikea-kast past, waardoor je de inhoud van je kast kunt zien zonder op te staan. ThisAbles is van origine een project van de Israëlische Ikea, maar het is de bedoeling dat het wereldwijd wordt uitgerold. 

Leuk cadeautje?

Jong geleerd is oud gedaan. Dus het is een goed idee als kinderen al op jonge leeftijd beseffen dat ‘alles kunnen’ niet vanzelfsprekend is. Mattel lanceert daarom dit jaar een Barbie met een kunstbeen. Het Amerikaanse bedrijf creëerde de pop samen met Jordan Reeves, een 13-jarig meisje dat geboren is zonder linkeronderarm en een stuk herkenning miste als ze naar Barbies keek. Mattel had al een Barbie in een rolstoel, dus dit is een mooie aanvulling. Leuk weetje: de kleine felroze rolstoel is sinds de lancering een van Barbies meest populaire accessoires! Nu dus ook een pop met een prothese: mooi cadeautje voor een nichtje of (klein)dochter met Sinterklaas of kerstmis? Je bestelt de Barbie hier. 

Sociaal

Meldpunt Eenzaamheid

Uit onderzoek blijkt dat 43 procent van de jongeren zich eens per week eenzaam voelt. Voor 45 procent is praten erover taboe. Eind juli 2019 doorbrak iemand de stilte. Toen twitterde de 25-jarige Nadï uit Nijmegen “Ik zit elke dag alleen. Waar vind ik ‘n sociaal leven?” Nadï heeft een chronische ziekte, waardoor ze moeilijk de deur uit kan. Haar ontboezeming ontketende een storm aan reacties. Er volgden duizenden berichten op Twitter (hashtags #eenzamejongeren en #maatjegezocht) van jongeren die hetzelfde ervaren. Stichting Join Us, die jongeren helpt uit een isolement te komen, pikte het signaal op en besloot een meldpunt te openen. Op 4 september 2019 werd dit meldpunt officieel geopend, door Nadï. Het werkt zo: ga naar de site eenzamejongeren.com en vul het 5-vragenformulier in (deelname is tot 30 jaar) en Join Us gaat met lokale organisaties op zoek naar een oplossing.  

Groepschat

Heb je zin om met anderen te praten over dingen die je bezighouden, maar kun je niet altijd even makkelijk de deur uit? Dan is de digitale ontmoetingsplaats van Stichting Intermobiel wellicht wat voor jou. Intermobiel is opgericht door Veroni Steentjes, die zelf al jaren op bed ligt. Hoewel ze niet buiten komt, weet ze toch contact te houden met de buitenwereld. Onder meer door haar digitale ontmoetingsplaats voor en door mensen met een lichamelijke beperking. Elke maand is er een groepschat waarvoor je je kunt aanmelden. Je kunt zelf bepalen of je actief meepraat of luistert. Ook is er vaak een thema, zoals vriendschap en relaties.