Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Samen eten in de Weistaar

Het belangrijkste is het samenzijn

18-12-2017

In je eentje, is een diner maar ongezellig. Zeker tijdens de feestdagen. Daarom schoven Zonnebloemdeelnemers en -vrijwilligers uit Renscherwoude bij elkaar aan tafel. Ze genoten bij kaasboerderij De Weistaar in Maarsbergen van Hollandse pot en het goede gezelschap.

Vrijwilligers halen de deelnemers van huis op en het feest kan beginnen. De decembersfeer zit er direct in als popkoor Get Around de eerste noten van een kerstlied inzet. Ondanks de gezelligheid, schiet mevrouw Van Alphen (89) vol: “Mijn schoondochter zat in dit koor, maar zij is vorig jaar overleden aan ALS. De liederen roepen herinneringen op aan haar optredens.” Ze vindt de muziek prachtig. “Lekker vlot. Daar houd ik wel van, ook al word ik 90.”

Feest van herkenning

Tussendoor nemen deelnemers en vrijwilligers een kijkje in het boter- en kaasmuseum van de boerderij, waar poppen in klederdracht uitbeelden hoe het er vroeger aan toeging. Een feest van herkenning voor mevrouw Veldhuizen (80): “Met die klosjes garen heb ik zelf ook nog gewerkt. Als er een knoop van je jas viel, moest je die er zelf weer aanmaken!”

Als afsluiter van de kerstmiddag, schaft de pot een driegangen-kerstdiner. Soep, een varkenslapje en natuurlijk aardappeltjes en groenten. Het eten is heerlijk, maar het belangrijkste is het samenzijn. In je eentje is avondeten nu eenmaal ongezellig en eet je ook veel minder, weet Veldhuizen.

Een mooie boodschap

Mevrouw Van Dijk (83) observeert de mensen met wie ze samen is graag, en ziet in de anderen haar eigen blijheid weerspiegeld. “Een verhalenverteller droeg een kerstverhaal voor. Dat deed hij heel goed, zo duidelijk. Maar het mooiste vond ik hoe hij later luisterde naar een gedicht dat werd voorgelezen. Heel aandachtig. En maar knikken. Zijn bolhoed schudde ervan.” Wat dan ook het meest blijft hangen aan het einde van de dag, is de boodschap verscholen in het bijzondere verhaal en in het gedicht. Een boodschap die alle bezoekers vandaag aan den lijven hebben ondervonden. Van Alphen: “Liefde is het belangrijkste voor mensen. Je moet er voor elkaar zijn!”