Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Kerstmarkt Wezup

Winterse sfeer opsnuiven op de kerstmarkt

15-12-2017

Om alvast goed in de kerstsfeer te komen, heeft de jongerenwerkgroep Groningen en Drenthe de kerstmarkt in het Drentse Wezup bezocht. Door het winterse weer was de delegatie wat uitgedund, maar dat mocht de pret niet drukken. Deelneemster Marit Kolder (22): “De sneeuw maakte het plaatje compleet!”

Kraampjes

Bewoners van het dorp stellen de schuren van hun vaak eeuwenoude boerderijen beschikbaar voor de markt. In de ingerichte kramen staan zelfgemaakte kerstproducten uitgestald en koek en zopie is in ruime hoeveelheden beschikbaar. Het hele dorp wordt feestelijk verlicht met kaarsen en aangekleed in de kleuren van kerst. Er heerst een gezellige, warme wintersfeer. 

Marit was al eerder op de markt geweest en vond een bezoek opnieuw zeer de moeite waard. De rolstoeltaxi van Valys bracht haar naar het marktterrein waar de groep Zonnebloemers verzamelde: “Door De Zonnebloem kan ik uitjes ondernemen zonder dat ik veel hoef te regelen, zoals dit bezoek aan de kerstmarkt. Op eigen gelegenheid zou ik daar niet zo snel komen.” Samen met drie vrijwilligers en een andere deelnemer struinde ze over de markt op zoek naar kerstige snuisterijen. 

Lekker snel 

“De groep was kleiner dan gepland”, vertelt de opgewekte deelneemster, “maar dat was juist wel prettig. Normaal moet je door alle rolstoelen weleens wachten voor je ergens kunt kijken. Dat is natuurlijk niet erg, maar het ging nu allemaal lekker snel.” De uitjes bij De Zonnebloem springen er sowieso uit voor Marit: “Bij andere initiatieven die ik geprobeerd heb, voelde het soms alsof begeleiders meegingen om mensen met een handicap ‘te vermaken’. Bij De Zonnebloem willen de vrijwilligers ook gewoon een leuk uitje beleven, met elkaar. Het is fijn om met leeftijdsgenoten te kunnen praten over wat je bezighoudt.” 

Gezellige sfeer 

Jammer genoeg konden de rolstoelen niet overal naar binnen door de drempels bij de schuren, maar er bleven genoeg bezienswaardigheden over voor het vijftal. Marit: “Bij veel kraampjes lagen zelfgemaakte kerstspulletjes, maar er hing ook kleding en er was van alles te eten. De gezellige sfeer en de mooie lichtjes maakten het extra leuk”. 

Kerstman

Naar goed gebruik werd een portie poffertjes soldaat gemaakt en Marit nam ook een pak ‘knieperties’ mee naar huis. “Een soort dunne wafels die ik het allerlekkerst vind!” Marit moet lachen als ze vertelt over het hoogtepunt van de avond. “Ik heb de kerstman een hand gegeven. Dat is natuurlijk altijd goed!” 

Hoewel Marit door haar handicap soms sneller vermoeid is, blijft ze activiteiten ondernemen met De Zonnebloem: “Van een leuke avond als deze, krijg je weer energie!”