Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
In de Polder Express verkennen Zonnebloemdeelnemers de landerijen van boeren in de buurt

"Als ik buiten ben, voel ik me een ander mens"

30-03-2018

Een heerlijke boswandeling, je eigen boeketje plukken in de pluktuin of een ritje door de landerijen in de Polder Express. Bij de afdeling Gemert, Handel en de Mortel weten ze wel hoe ze de bloemetjes buiten moeten zetten! Ria van Vlerken geniet volop. Zeker nu het voorjaar ontluikt. “Als ik buiten ben, knap ik zó op.”

Vier jaar geleden werd Ria ziek. Sindsdien gebruikt ze voor kleine stukjes een rollator en om op pad te kunnen heeft ze een duwrolstoel. Ze woont in hartje Gemert, waar ook vaak activiteiten van de plaatselijke afdeling zijn. “Ideaal dat er een plek in de buurt is waar ik zo naartoe kan. Je hebt daar sociale contacten, er worden volop leuke activiteiten georganiseerd en je gaat er gezellig met elkaar op uit.”

Nieuwe mensen

Ria woont al haar leven lang in Gemert. Maar bij de Zonnebloem is ze nog niet zo lang bekend. “Toen ik voor het eerst binnenstapte, zag ik meteen bekende gezichten. Dat heb je op zo’n dorp. Al vind ik het ook leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb wel vrienden en kennissen en ook een zoon, maar die wil ik niet steeds vragen mij ergens mee heen te nemen. Als ik echt op stap wil, heb ik iemand nodig die mijn rolstoel duwt. Als een vrijwilliger dat doet, zoals Maria, voelt dat anders.”

Lente ontluikt

Nu de lente ontluikt, de vogels fluiten en de bloemetjes opengaan, lonkt de natuur in en om het Brabantse dorpje. Vrijwilliger Maria van Berlo vertelt: “Veel mensen vinden het heerlijk om buiten te zijn. Zo gaan we regelmatig met een groepje naar de prachtige kasteeltuin in het dorp. Die is extra mooi in de lente met de bloeiende rododendrons en narcissen. Het is er heerlijk toeven. Met scharrelende kippen en een slotgracht waar wij eendjes voeren.”

Grote tractor

Een ander populair voorjaarsuitje is een ritje met de Polder Express. Dit is een grote overdekte aanhanger, gemaakt door een dorpeling die vond dat ook mensen in een rolstoel van het landleven moeten kunnen genieten. De Polder Express beschikt over een lift voor rolstoelen en hij wordt geheel in landelijke stijl voortgetrokken door een grote rode tractor.

Lammetjes

Ria ging diverse keren mee met de Polder Express, die eigenlijk een ‘toer du boer’ maakt, door de landerijen, kleine dorpjes en met stops bij verschillende boerderijen. “Toen ik nog gezond was, fietste ik hier graag. Nu kom ik er nooit meer, dus dit is echt een traktatie. Tuffen over kleine landweggetjes, kijken naar de koeien die grazen en de schapen en hun lammetjes die dartelen in de wei. En alleen al de buitenlucht, het idee van in de natuur zijn. Dat is echt genieten.”

Boeketje plukken

Tijd voor een stop met koffie en wat lekkers, of zoals dat hier heet: een boerderijpicknick. In een pluktuin bij de boer, waar een ‘cafeetje’ is. Maria vertelt: “Hier kun je zelf je eigen boeketje plukken voor thuis en lekker genieten van koffie en gebak. Ook is er een leuk winkeltje met snuisterijen.” Ria is enthousiast: “Je komt op zo’n dag als deze ogen en oren tekort. En het leuke is: als je toert langs die plekjes uit je jeugd, roept dat allemaal herinneringen op. Om je heen komen ook de verhalen los en voor je het weet, ben je samen aan de praat. Dan vliegt de tijd.”