Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Jongerenwerkgroep Friesland bracht een bezoek aan het natuurmuseum op Ameland

"Geen beperkingen, maar juist mogelijkheden"

30-05-2018

Zonnebloemafdelingen door het hele land organiseren aan de lopende band gezellige en bijzondere uitjes voor de deelnemers. Soms steken ze daarvoor zelfs de zee over. Jongerenwerkgroep Friesland voelde zich koning te rijk op Ameland.

Met twaalf deelnemers en negen vrijwilligers is het een gezellige boel. Op de boot die vanuit Holwerd naar Ameland vaart, zit de stemming er al meteen goed in. “Wat een heerlijk weer”, vindt Afke. “Lekker korte broeken weer”, vult iemand anders aan. “En heel veel zonnebrand smeren weer”, waarschuwen de vrijwilligers. 

Eilandfamilie

Als de Zonnebloemers vaste grond onder de voeten hebben, krijgt deelnemer Marjan direct het ‘eilandgevoel’: “Een heerlijke ervaring! Het is fijn om weer even terug te zijn op Ameland. Vroeger kwam ik hier ieder jaar, omdat een deel van mijn familie op het eiland woont, maar ik ben er nu al in geen tijden meer geweest. In mijn eentje is de reis een te grote opgave, maar met de hulp van Zonnebloemvrijwilligers lukt het toch.”

Vrije keuze

De groep splitst zich op in drieën voor een keuzeactiviteit: Met de strandexpres het strand van Nes over, een kijkje nemen in het natuurmuseum of lekker met de tenen in het zand bij de strandtent, waar ook een speciale rolstoel klaarstaat om de zee van dichtbij te bekijken.

Jongerenwerkgroep Friesland ging een dagje naar Ameland, Jan Willem toerde over het strand in de strandexpres

Mankracht

Deelnemer Jan Willem gaat mee met de strandexpress. Het is even duwen om de rolstoelen in de speciale bus te krijgen, maar vele handen maken licht werk. “En het is het waard!”, vindt Jan Willem. In de bus, die wordt voortgetrokken door een tractor, krijgen nu ook de andere deelnemers ‘eilandkriebels’ bij het ruiken van de zeelucht en het geluid van de klotsende golven. Voor veel van hen is het de eerste keer op het strand. Jan Willem: “Wat een mooi uitzicht hebben we hier over het strand, de zee en de duinen. Ik zou de volgende keer wel met een gids op pad willen gaan om meer te weten te komen over het eiland. Zonder uitleg is het toch wel veel van hetzelfde.”

Jongerenwerkgroep Friesland ging een dagje naar Ameland, Johan bezocht het natuurmuseum, hier op de foto met een vrijwilliger

Mogelijkheden

Johan bezoekt met een vrijwilliger het natuurmuseum voor meer informatie over het eiland en Afke is een van de gelukkigen die met de strandrolstoel zowat natte voeten haalt. “Heerlijk om even helemaal uit te waaien", zegt ze. "Het is bijna nooit mogelijk om in de strandrolstoel te gaan. En je krijgt er nou juist het ultieme strandgevoel van.” De andere deelnemers zijn het met haar eens: “Fijn dat er zoveel kan tijdens de Zonnebloemuitstapjes en dat niet de beperkingen, maar juist de mogelijkheden worden gezien!” 

Borrel

Na een ijscopauze onthaalt het Amelander Juttersvrouwenkoor in het restaurant, met de toepasselijke naam ‘De piraat’, de groep met aanstekelijke meezingers. Deelnemers en vrijwilligers heffen nog één keer het glas om te proosten op een meer dan geslaagde dag en dan is het alweer tijd om in te schepen.

Aandenken

Op de boot maakt de groep de balans op: Wat fantastisch om zo met elkaar op pad te zijn. Alleen… zonnebrand en het strand gaan wel slecht samen, lachen ze. Alles plakt en is zanderig. Maar dat vindt niemand erg: “Een rolstoel vol zand als aandenken aan zo’n mooie dag is het beste souvenir dat er is.” 

Wil jij ook een keer met de Zonnebloem op stap? Neem dan contact op met de afdeling bij jou in de buurt