Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Schooljuf nu deelnemer

Bijzondere ontmoeting: Deelnemer blijkt oude schooljuf

17-05-2018

Diny van Pelt (72), vrijwilliger bij de afdeling Schiedam, kan haar ogen bijna niet geloven. Tijdens een high tea van de afdeling ziet ze haar oude schooljuf, die ondertussen 101 jaar oud is, aan een van de tafels zitten. “Zo’n vlotte juf vergeet je niet snel!”

De laatste voorbereidingen zijn gedaan en de high tea, met hartige hapjes en zoete gebakjes van de hand van de vrijwilligers, kan worden opgediend. De deelnemers zitten te popelen aan de lange tafels in het ontmoetingscentrum. Tijd om aan te vallen!

101-jarige deelnemer

Als alles is geregeld, nemen ook de vrijwilligers even plaats aan tafel. Ze hebben lang in de keuken gestaan, maar hun moeite wordt gewaardeerd. En het is vandaag een extra bijzondere dag. “We hebben een nieuwe deelnemer van 101 jaar oud”, weet een vrijwilliger. “Oh”, zegt Diny. “Wie dan?” Ze kijkt om zich heen en als ze de nieuwe deelnemer in het vizier heeft, knippert ze een paar keer met haar ogen: “Dat lijkt mijn juf van de lagere school wel!”

En dat blijkt te kloppen. Ruim zestig jaar geleden heeft Diny in de klas gezeten bij juf Kemenade. Die kan zich haar pupil zelfs nog herinneren: “Wat fantastisch dat je dit doet voor de Zonnebloem. En wat fijn dat ik er nu bij hoor!”

Nonnenschool

Achteraf vindt Diny de ontmoeting nog steeds bijzonder: “Ik zat op een nonnenschool in Vlaardingen. Het is bijzonder leuk om elkaar hier in Schiedam weer te ontmoeten.” Ze herkende juf Kemenade aan haar gezicht: “Ze heeft wel een andere kleur haar, maar toch. Ik zag het direct. En ondanks haar leeftijd is ze nog vief en vitaal. Ze had haar lippen gestift en haar nagels rood gelakt en vond het een schitterende middag! Het is leuk om te zien dat dat vlotte er nog steeds in zit. Dat was vroeger al. Op de nonnenschool was iedereen erg streng, zoals toen gebruikelijk was. Maar bij juf Kemenade in de klas was het één groot feest. Zij was echt een lieve juf.”

Juf Pannenkoek

Niet alleen bij Diny was het een feest van herkenning, ook voor de lerares bracht de ontmoeting oude herinneringen naar boven. “Jouw naam herken ik nog wel. Noem nog eens wat andere namen uit die tijd”, vroeg ze. De twee praatten uitgebreid over ‘juf Pannenkoek’, een andere lerares van toen. Diny vertelt: “Ze wist nog precies dat wij kinderen haar collega onderling gekscherend bij die naam noemden. Gelukkig kon ze er nu smakelijk om lachen! Ik heb eigenlijk ook geen idee meer hoe we bij die naam kwamen.”

Herinneringen ophalen

Het was mevrouw Kemenade’s eerste dag bij de Zonnebloem. En ze heeft er erg van genoten: “Het was een geweldige dag, echt heel fijn.” Diny hoopt dat ze vaker komt: “Ze woont op dezelfde plek als mijn moeder dus misschien ga ik gewoon eens bij haar informeren of ze er volgende keer weer bij is! Dan kunnen we nog meer herinneringen ophalen.”