Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Renske Nugter van het paraklimteam klimt op de muur in de klimhal

Paraklimmers schitteren op WK

11-09-2018

Hoog, hoger, hoogst. Dat is het doel van het Nederlandse paraklimteam op het WK deze week. De laatste voorbereidingen zijn in volle gang. Toch heeft bondscoach en trainer Berber Brouns tussen de bedrijven door tijd om te vertellen over het Nederlandse topteam en deze uitdagende sport.

Paraklimmen, wat is dat?

“Het is eigenlijk gewoon klimmen, maar dan voor sportievelingen met een fysieke beperking. Dus je gaat tegen een muur omhoog door je voeten op bepaalde grepen te zetten en je vast te houden aan je handen, terwijl je vastzit aan een touw. En weet je wat leuk is? Sinds twee jaar groeit het paraklimmen steeds meer. Een positieve ontwikkeling, want ook als je een beperking hebt, is klimmen leuk en goed!”

Bedoel je dat het een positieve uitwerking kan hebben op je revalidatie?

“Inderdaad. Veel klimmers missen een arm of been. In de trainingen leer ik hen om hun prothese te gebruiken en de betreffende arm of het betreffende been niet te vermijden. Ze moeten op minuscule treetjes staan en zich vasthouden aan kleine greepjes. Als je dat kunt, is gewoon lopen op een vlakke grond opeens een stuk minder lastig!”

Kan iedereen met een beperking klimmen?

“Je kunt met heel veel beperkingen klimmen. Tijdens wedstrijden is het deelnemersveld wel verdeeld in verschillende categorieën. Je beperking bepaalt in welke categorie je uitkomt. Zo heb je klimmers met een visuele beperking, met een aandoening aan de spieren of zenuwen en sporters met een amputatie aan hand of been. Het gaat er eigenlijk niet om wat voor beperking je hebt, maar dat je een creatieve oplossing verzint om toch boven te komen.”

En momenteel zijn jullie op het WK in het Oostenrijkse Innsbruck. Hoe is dat?

“Voor de klimmers is het vooral heel spannend. Het paraklimteam bestaat uit Renske Nugter, Fedde Benedictus en Mees Vooijs. Zij gaan in de voorrondes op 10 en 11 september proberen om zo hoog mogelijk te komen op de wand. Want hoe hoger je komt, hoe meer punten je krijgt. Dat klinkt makkelijk, maar klimmen is flink vermoeiend. Je moet op sommige momenten secondenlang aan je vingertoppen hangen. Dat hakt er wel in hoor, zeker als de wand ook nog schuin overhangt. Maar ze zijn er helemaal klaar voor!”

Hoe hebben Renske, Fedde en Mees zich voorbereid?

“We hebben natuurlijk veel getraind in de klimhal, ook als team. Hoewel je individueel de wand op gaat, is klimmen een echte teamsport. Ze helpen elkaar om uit te puzzelen wat de beste route is om te nemen. Ik vind het leuk om te zien dat sporters met verschillende beperkingen in de trainingen leren van elkaar. Iemand met een armprothese kan bijvoorbeeld veel leren van een teamgenoot met een beenprothese. Je doet het met elkaar!”

Gaan jullie de wereldtitel in de wacht slepen?

“Dat durf ik niet te zeggen, maar we gaan het maximale eruit halen en hopen op een plekje in de finale aan het eind van de week!”

Zelf klimmen?

Enthousiast geworden? In principe zijn alle klimhallen in Nederland geschikt voor paraklimmen, maar als je de basisbeginselen nog niet kent, is het handig om even te bellen voor een introductieles. Ga dus eens langs bij een klimhal bij jou in de buurt of kijk op de website van de Nederlandse klimbond voor meer informatie. Wil je beginnen met klimmen maar weet je niet waar te beginnen, neem dan contact op met Renske Nugter uit het Nederlandse parateam, zij helpt je graag!

De foto's van de klimmers zijn gemaakt door Zout Fotografie