Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Wat je samen kookt, smaakt het lekkerst!

29-11-2018

Het loopt storm bij de kookworkshops van de jongerenwerkgroep Eindhoven. Iedere maand hangen deelnemers en vrijwilliger samen het kookschort om. Onder leiding van chef-kok Robbert bereiden ze een maaltijd voor steeds wisselende gasten. “Een gewone kookles gaat te snel, hier koken we op ons eigen tempo.”

Aan een tafel in het midden van het kleine buurthuis worden de voorbereidingen voor het hoofdgerecht getroffen. Karin jast de piepers, aan haar linkerkant snijdt René de bosuien en rechts van haar is Suzanne bezig met het scheuren van de cantharellen. Onder het genot van een kop thee worden in rap tempo de nieuwe schoenen van Suzanne besproken, de Nederlandse immigratieregels én koningin Maxima.

Champignons

Suzanne ziet ineens de ironie van haar klusje in en begint te lachen: “Dit geloven ze thuis nooit”, zegt de deelnemer over de champignons die ze in kleine stukken scheurt. “Ik lust helemaal geen champignons.”

Lekker zelf koken

Het is een gezellige boel, maar de workshops hebben een serieuze aanleiding. Vrijwilligers van de afdeling merkten dat het volgen van een kookworkshop bijna niet mogelijk was met een beperking. Anne-Marie Snijders:  “Een normale kookles gaat voor onze deelnemers te snel, of is onpraktisch voor degenen die in een rolstoel zitten. Hier kunnen ze op een rustig tempo lekker zelf koken.” Onder begeleiding van twee vrijwilligers en haar man, chef-kok Robbert.

Samenzijn

De kookavonden zijn een gezellig samenzijn tussen vrijwilligers en deelnemers. Ze kletsen volop en praten elkaar bij over alles wat er gaande is. “Hoe is het met je vriendin?” vraagt Karin aan vrijwilliger Jan. Jan begeleidt de workshops een paar keer per jaar. “Als er nog vrijwilligers nodig zijn, meld ik me aan. Al die blije gezichten van deelnemers die zelf aan de slag gaan. Daar word ik vrolijk van!”

Contacten

Voor Karin is de kookles een avondje uit en dat geldt ook voor René. Hij is sinds enkele jaren deelnemer bij de jongerenwerkgroep. Na zijn jarenlange revalidatie na een zwaar auto-ongeluk wilde hij niet ‘alleen thuis zitten’. Nu gaat René een paar keer per maand met de groep op pad. “Het is gezellig. Ik doe hier nieuwe contacten op waar ik lekker mee kan kletsen.”

Culinaire avond

De jongerenwerkgroep Eindhoven startte dit jaar met de kookworkshops. Zeven edities waren er en in 2019 gaan ze er gewoon mee door, zegt Anne-Marie. De culinaire avonden vallen namelijk heel goed in de smaak. Deelnemers mogen maximaal drie keer per jaar meedoen aan een workshop. Zo komt iedereen aan de beurt. Als het aan Suzanne ligt, doet ze vaker mee, net als Karin en René: “Normaal doen anderen iets voor ons, nu kunnen we iets terugdoen”, zeggen over de steeds wisselende gasten die na het koken aanschuiven.

Aan tafel!

Wat je zelf kookt, smaakt het allerlekkerst, vooral als je er met elkaar van kunt genieten, vindt de groep. Daarom nodigen ze iedere editie andere fijnproevers uit om te helpen met opeten. De jongerenwerkgroep kookte al eens voor vluchtelingen en voor deelnemers en vrijwilligers van een andere afdeling.

Aanvallen

Op het fornuis pruttelen de rode kool en de hachee. De geuren doen de toch al hongerige koks verlangen naar het avondmaal. Rond half zeven arriveren de zes genodigden. Dit keer zijn dat vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Eindhoven. Het zestal koestert de waardering die ze voelen nu er voor hén gekookt wordt. Na het voorgerecht (champignonsoep) moet Suzanne constateren dat champignons inderdaad niet aan haar besteed zijn. “Maar ik heb ze in elk geval wel geproefd.”

Bekijk de recepten: 
pdf icoon Bospaddenstoelensoep
pdf icoonHertenbiefstuk met wildsaus
pdf icoonLavacakejes met ijs en zoute caramel