Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Samenzijn geeft dat echte decembergevoel

Rond de feestdagen is niets fijner dan samenzijn met de mensen die je liefhebt. Door (85) en Engelien (84) zijn al zestig jaar vriendinnen en ze gaan er graag samen op uit. Naar het tuincentrum om te genieten van de kerstsfeer bijvoorbeeld. Maar nu ze minder mobiel zijn, is dat nog niet zo makkelijk. Gelukkig helpt vrijwilliger Greet een handje. En dat is nog gezellig ook!

Het is vaste prik op donderdag: Een kop koffie en een goed gesprek bij een van hen thuis in het Utrechtse Achterveld. “Al sinds ik vrijwilliger ben bij de Zonnebloem, kom ik op bezoek bij Door”, vertelt Greet. “Toen ik hoorde dat zij en Engelien goede vriendinnen zijn, nodigde ik haar ook uit. Zij is graag onder de mensen. Door is slecht ter been en ziet ook niet goed meer. Voor haar is het dus wat lastiger om eropuit te gaan. Het is heel mooi dat ik hen weer samen kan brengen.”

Vrienden moet je koesteren

Juist met de feestdagen is het fijn om de mensen om wie je geeft om je heen te hebben, vinden de vriendinnen. De dorpsgenoten leerden elkaar kennen in de schoolbanken. Maar in de jaren daarna verloren ze elkaar uit het oog. “Ik was een boerenmeid en moest werken op de boerderij. Ik kwam amper van het erf af”, vertelt Door. Maar toen de dames allebei trouwden, vonden ze elkaar weer. De jeugdvriendinnen kwamen namelijk te wonen in dezelfde straat.

Familie in het buitenland

“We hebben veel meegemaakt samen. Alle twee zijn we onze mannen verloren én we hebben familie in het buitenland wonen. Zo’n lange vriendschap is toch bijzonder”, vinden ze. Door vult aan: “Mijn dochter woont in Nieuw-Zeeland en mijn zoons in Australië en Frankrijk. Zeker rond de feestdagen voel je je snel alleen. Dan is het fantastisch om een goede vriendin dichtbij je te hebben. En dat Greet erbij is, maakt het alleen maar leuker.”

Hulp en gezelligheid

Greet: “Als we met z’n drieën zijn en op pad gaan, zie ik de dames opleven en komen de verhalen los. Die blijdschap, daar doe ik het voor!” Want het waren juist de uitstapjes, die de vriendinnen zo misten. “Je wordt toch minder mobiel, dan is eropuit gaan lastiger”, zegt Door. Engelien bevestigt dat: “Dat Greet ons meeneemt, is enorm fijn. Zelf komen we niet zo snel meer ergens. Dus de hulp en vooral ook de gezelligheid van Greet hebben we graag!”

Kersthow

Een bezoekje aan de markt, een kopje koffie in het dorp, met Greet kan het allemaal. En in december staat er een hoogtepunt op het programma. Ieder jaar bezoeken de drie de kerstshow in het tuincentrum. Tussen de glinsterende lichtjes, gekleurde ballen en bomen met kunstsneeuw komt dan het echte kerstgevoel opborrelen bij de dames.

Kerstgevoel

Engelien: “Heerlijk om een dag in de kerstsferen te zijn. Daar geniet ik zo van, anders zit ik maar alleen thuis. Samen de kerstversiering bekijken en genieten van een warme kop soep. Dat is pas echt gezellig.” En daar kijkt ook haar vriendin alweer halsreikend naar uit: “Vroeger vond ik het schitterend om naar kerstmarkten te gaan. Met alle gezellige kraampjes en lichtjes. Daar voél je gewoon dat het december is. Maar op deze leeftijd is dat niet meer te doen. Dankzij Greet en Engelien kan ik toch van dat kerstgevoel genieten.”