Cookies

De Zonnebloem gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren, gebruiksgemak te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer u gebruik maakt van deze website. Meer informatie over de cookies kunt u vinden op onze privacy pagina.

Joop en Jan in het watersnoodmuseum

"Zo'n dag is een cadeautje"

18-02-2019

Opgaan in de historie en duiken in de verhalen van vroeger. Joop (88) wil graag naar het Watersnoodmuseum, maar kan er niet zonder hulp heen. Dus neemt vrijwilliger Jan (70) hem mee. “Wat is het indrukwekkend, hè Jan?”

Joop kijkt enorm uit naar de bezoekjes van Jan. Samen praten over politiek, sport of reizen. Of zoals laatst een dagje terug naar de plekken van Joops jeugd in Amsterdam. Waar hij opgroeide als zoon van een bloemenventer. Zijn enige broertje overleed toen hij vijf jaar was en ook zijn vader stierf jong. Na het overlijden van zijn moeder emigreerde Joop naar Nieuw-Zeeland, om weer dichtbij dochter Karin te zijn. Toen zij met haar kinderen noodgedwongen naar Australië verhuisde, kon hij niet mee en besloot terug te keren naar Nederland.

Gemis

Joop belandde in Bruinisse, waar hij niemand kende. Toen stond Jan op de stoep. “Met Jan kan ik alles bespreken. Ook het gemis van Karin en de kinderen. Hij is er altijd voor me.” Ook vandaag is hun band voelbaar. Tijdens het bezoek aan het Watersnoodmuseum gaan de mannen helemaal op in de verhalen en de foto’s. En vallen samen stil bij het zien van de namen en spullen van mensen die nooit thuis terugkeerden. “Heb je het koud?”, vraagt Jan zorgzaam als het fris wordt. Joop schudt van nee.

Samen aan de dampende mosselen

Na afloop van het middagje uit schuift Joop thuis aan bij Jan en zijn vrouw Coby, waar hij zich de dampende mosselen goed laat smaken. “Na iets aangrijpends hoor je samen te eten”, zegt Jan. “Joop heeft veel meegemaakt. Toch heeft hij altijd goede zin. Dat vind ik leuk aan hem. Als ik iets voorstel zegt hij: Wanneer gaan we?!” Joop lacht. “Jij brengt zoveel moois in mijn leven. Zelf vind je het maar gewoon, maar het is heel bijzonder. Een dag als deze is een cadeautje!”