Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Samen naar het watersnoodmuseum

Opgaan in de historie en duiken in de verhalen van vroeger. Joop (88) wil graag naar het Watersnoodmuseum, maar kan er niet zonder hulp heen. Dus neemt vrijwilliger Jan (70) hem mee. “Wat is het indrukwekkend, hè Jan?”

Joop kijkt enorm uit naar de bezoekjes van Jan. Samen praten over politiek, sport of reizen. Of zoals laatst een dagje terug naar de plekken van Joops jeugd in Amsterdam. Waar hij opgroeide als zoon van een bloemenventer. Zijn enige broertje overleed toen hij vijf jaar was en ook zijn vader stierf jong. Na het overlijden van zijn moeder emigreerde Joop naar Nieuw-Zeeland, om weer dichtbij dochter Karin te zijn. Toen zij met haar kinderen noodgedwongen naar Australië verhuisde, kon hij niet mee en besloot terug te keren naar Nederland.

Gemis

Joop belandde in Bruinisse, waar hij niemand kende. Toen stond Jan op de stoep. “Met Jan kan ik alles bespreken. Ook het gemis van Karin en de kinderen. Hij is er altijd voor me.” Ook vandaag is hun band voelbaar. Tijdens het bezoek aan het Watersnoodmuseum gaan de mannen helemaal op in de verhalen en de foto’s. En vallen samen stil bij het zien van de namen en spullen van mensen die nooit thuis terugkeerden. “Heb je het koud?”, vraagt Jan zorgzaam als het fris wordt. Joop schudt van nee.

Samen aan de dampende mosselen

Na afloop van het middagje uit schuift Joop thuis aan bij Jan en zijn vrouw Coby, waar hij zich de dampende mosselen goed laat smaken. “Na iets aangrijpends hoor je samen te eten”, zegt Jan. “Joop heeft veel meegemaakt. Toch heeft hij altijd goede zin. Dat vind ik leuk aan hem. Als ik iets voorstel zegt hij: Wanneer gaan we?!” Joop lacht. “Jij brengt zoveel moois in mijn leven. Zelf vind je het maar gewoon, maar het is heel bijzonder. Een dag als deze is een cadeautje!”

Ook aanmelden voor bezoek of activiteiten?

De Zonnebloem is er voor volwassen mensen met een lichamelijke beperking. Kun je door een lichamelijke beperking niet (meer) doen wat voor zoveel andere mensen vanzelfsprekend is? En wil je wel eropuit of gezelligheid met een vrijwilliger uit jouw buurt? Bekijk dan wat de mogelijkheden zijn in bij jouw lokale Zonnebloemafdeling.