Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Aan tafel!

Samen tafelen en genieten van een vers gekookt diner. Er is bijna niets leuker dan dat. Maar hoe organiseer je het als je alleen bent en geen motivatie meer hebt om de keuken in te duiken? Vrijwilligers Truus en Ko wisten daar wel iets op: zij toveren hun keuken regelmatig om tot Zonnebloemrestaurant.

 

Ko klopt de slagroom voor de pudding terwijl Truus de servetten naast de borden legt. Op het fornuis pruttelen maar liefst vijf pannen, gevuld met paëlla, het hoofdgerecht. En met soep, als voorafje. “Ik houd van koken, maar dan wel voor een grote groep”, lacht Truus. 

 

Versbereid diner

Een paar keer per jaar bouwen Truus en Ko hun keuken in het Gelderse Warnsveld om tot een heus restaurant. De lange tafel wordt mooi gedekt en stoelen worden bijgeschoven. Speciaal voor deelnemers van de afdeling Warnsveld. Die kunnen hier genieten van een versbereid driegangendiner én van de gemoedelijkheid van samen dineren. Vanavond schuiven acht deelnemers bij het culinaire stel aan tafel.

 

Praten met elkaar

De deelnemers kletsen honderduit met elkaar, over hun gezondheid, vroeger en een kleinkind dat in het buitenland studeert. Truus: “Het is geweldig om te horen wat iedereen te vertellen heeft”. Ook nu komen er weer bijzondere verhalen los. Over de oorlog bijvoorbeeld.

 

Aandacht en gezelligheid

Mevrouw Van Gijssel is een van de tafelgasten. “Wat fijn dat jullie dit organiseren, dat ik hier mijn ei kwijt kan. De aandacht die ik bij de Zonnebloem krijg, is me zo veel waard.” Ze kijkt om zich heen. “Hier zitten we met tien man aan tafel. Dit is wel zó gezellig. Thuis eet ik altijd maar alleen, dan voel ik me best eenzaam. En je wilt en kunt niet altijd een beroep doen op de kinderen.”

 

Kleine groep

Het is de negende keer dat er Zonnebloemers over de vloer komen. “Er zijn zoveel mensen die alleen moeten eten”, legt Truus uit. “We wilden graag iets voor hen doen.” Ko: “Hier kunnen we in een huiselijke sfeer samen eten. Het mooie is dat je de gasten echt ziet genieten. We maken met iedereen even een praatje, dat kan in zo’n kleine groep. Een slechthorende meneer vertelde dat hij dankzij het beperkte aantal mensen alles nog goed kon volgen en verstaan. Fijn dat we dat voor hem kunnen betekenen.”

 

Eten wat de pot schaft

Truus knikt. “Ik vind de deelnemers eigenlijk best stoer. Ze weten niet wat er op het menu staat, komen toch en eten ook nog eens wat de pot schaft.” Maar ze hoeft zich geen zorgen te maken. Volgens deelnemer Nel Overdijkink is het menu een schot in de roos. “Truus en Ko kunnen goed koken, hoor! Zelf doe ik dat niet meer, omdat ik er geen zin meer in heb en het me ook niet meer goed lukt. Als je iedere week opwarmmaaltijden krijgt, is het fijn als iemand eens echt voor jóu kookt.”

 De foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Henk Derksen.