Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Met je rolstoel naar het strand? 13 tips!

06-08-2019

Een dag genieten van het strand is ook voor mensen in een rolstoel op steeds meer plekken mogelijk. Dankzij onder meer speciale paden en diverse zee- en strandrolstoelen. Maar hoe vind je die informatie? Met deze praktische tips komt dat wel goed. 

Het begint natuurlijk allemaal met de bereikbaarheid van het strand. Ga je met het OV? Kijk dan eens op de site van de NS. De trein stopt in Zandvoort maar 200 meter van het strand. En Scheveningen heeft bijvoorbeeld toegankelijke trams. Ga je met de auto en wil je weten of er invalidenparkeerplaatsen zijn? Kijk eens op Gehandicaptenparkeerplaatsen.nl of in de Ongehinderd App. Als je zelf geen aangepaste auto hebt, is de Zonnebloemauto een goede optie voor je dagje naar het strand.

Wie in omgeving Den Haag naar het strand wil kan ook veel vinden op de site van Stichting Voorall. Vervolgens is het zaak om te weten of er verharde paden zijn op het strand of dat er speciale platen liggen (en van wanneer tot wanneer)? En natuurlijk of er strandrolstoelen, aangepaste toiletten en toegankelijke strandtenten aanwezig zijn. 

 

Toegankelijke stranden

Gelukkig hoef je het wiel niet uit te vinden, want er zijn al allerlei inspanningen gedaan om dit in kaart te brengen. Zo heeft Pia Hendriks er een missie van gemaakt om alle Nederlandse stranden toegankelijk te maken. “Het begon allemaal toen ik graag naar het strand wilde en dacht: waar vind ik nou relevante informatie?” Ze ontdekte de minibrochure die Accessible Travel samen met de Zonnebloem opstelde in 2014 en bemachtigde een lijst van leveranciers van strandrolstoelen. Al deze informatie voegde ze samen in een online bestand dat ze steeds verder uitbreidt. 

 

Invalidentoiletten, strandrolstoelen en duinhellingen

In Pia’s lijst zie je per badplaats welke strandrolstoelen er beschikbaar zijn, of er invalidenparkeerplaatsen zijn en een invalidentoilet (en zo ja, waar). Maar ze vertelt ook hoe steil de duinovergang is. En ze voegt per bestemming nuttige telefoonnummers en links toe. Handig dus! Wil je Pia helpen om haar lijst verder compleet te maken? Mail dan naar piahendriks54@gmail.com. Vind je het prettig om al die strandrolstoelen uit Pia’s overzicht zelf eens te bekijken? Hier vind je diverse modellen, met een goede beschrijving en duidelijke foto’s erbij.

 

Hittegolf?

Zo zit je voor je dagje strand als het gaat om praktische tips wel gebakken. Maar wat als je nou wordt overvallen door een hittegolf? Ook hiervoor hebben we de nodige tips. Zorg natuurlijk in de eerste plaats goed voor jezelf. Mijd de zon tussen 12 en 15 uur, smeer je goed in, drink voldoende water en liever geen alcohol. Voor je rolstoel of scootmobiel geldt: voorkomen is beter dan genezen. Hierbij drie tips om pech onderweg te voorkomen: 
1. Laat de banden behandelen met anti-lekvloeistof. De vloeistof wordt in de banden van een rolstoel of scootmobiel gespoten en zorgt ervoor dat glas, spijkers en dennennaalden niet meer voor problemen zorgen. Gaatjes tot 4 mm dicht de vloeistof namelijk automatisch tijdens het rijden. 
2. Laad de accu altijd helemaal op voor vertrek. Dan kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
3. Onderhoud je rolstoel of scootmobiel tijdig. Als de stoel lang in de zon staat kunnen de banden uitdrogen en broos worden. Ook pekel tast de banden aan, waardoor je na de winter meer kans hebt op een lekke band. 
4. Accu’s kunnen niet goed tegen (extreme) warmte. Houd de accu van een scootmobiel dus uit de brandende zon.

Pechhulp voor je scootmobiel op het strand

Een ongeluk zit in een klein hoekje en zeker met warm weer bestaat er een kans dat je stukken krijgt met je scootmobiel. Gelukkig is er dan de pechulp voor scootmobielen van de ANWB. De pechhulp voert te plekke reparaties uit. Mocht het niet meteen te repareren zijn dan brengt de ANWB je naar huis, een reparateur of je eindbestemming.  

Top-10

Zo, slaan de strandkriebels al toe? Wacht dan niet langer en organiseer vlug jouw heerlijke dag aan zee. O en nog een laatste tip: vergeet niet je zonnebril en eventuele pet of zonnehoed mee te nemen. Geen zin om de hele lijst van Pia zelf door te spitten en ben je benieuwd naar haar top-10 van meest toegankelijke stranden? Ze deelt ‘m hier. Veel plezier aan het strand!