Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
De mannen van afdeling Beltrum tijdens een rondrit in een oldtimer brandweerwagen.

Op stap met de mannen van Beltrum

27-08-2019

De mannelijke deelnemers van de afdeling Beltrum hebben af en toe een activiteit voor hen alleen. Onlangs ging het mannenuitje naar Borculo, voor een rondleiding in het Brandweermuseum én een rondrit in een brandweerwagen uit 1941. Al was het niet exclusief voor mannen, zo bleek. 

Als de acht deelnemers en drie vrijwilligers in Borculo arriveren, pakken ze eerst even een terras. De koffie met gebak gaat er goed in en de mannen zijn allemaal benieuwd naar waar ze vandaag zullen belanden. Deelnemer Bennie Papen (72): “Dat was ons namelijk vooraf niet verteld. Ik was in elk geval heel nieuwsgierig.” Niet veel later komt de aap uit de mouw: het Brandweermuseum dat schuin tegenover het terras ligt, is waar het vandaag om draait.

Lessen van de brandweer

Een vrijwilliger van het museum heet de Beltrummers welkom en vertelt dat ze een rondrit in een brandweerwagen uit 1941 gaan maken. Maar eerst neemt hij ze mee het museum in. Hij vertelt er over de materialen die de brandweer door de jaren heen gebruikte. Van leren emmers, stortzakken, emmerspuiten tot allerlei pompen. Bennie: “Sommige pompen herken ik nog van vroeger. Iedereen luistert aandachtig, terwijl mijn gedachten even afdwalen: wat zien alle spullen er perfect uit. Petje af voor de vrijwilligers van het brandweermuseum die de collectie onderhouden. Ik loop met een paar anderen richting de oldtimers. De oudste is uit 1917. We hebben het over alle spullen die we zien en hoe anders het nu is.”

Rondrit

Dan is het tijd voor de rondrit. De mannen lopen naar buiten en stappen één voor één in de open Opel Blitz. De Zonnebloem-afdeling Beltrum organiseert zo nu en dan uitjes voor alleen mannen. “Al is dit niet écht een mannenuitje,” zegt Bennie, “want de drie vrijwilligers die mee zijn zijn vrouw. Mij maakt het niet veel uit of er nu alleen mannen bij zijn of ook vrouwen. Ik heb me namelijk een aantal jaar terug samen met mijn vrouw aangesloten bij de Zonnebloem. We kenden de Zonnebloem van de loterij, kochten ook altijd de loten.”

Nieuwe en oude contacten

Hij vindt de Zonnebloem-activiteiten elke keer een schot in de roos. Ook dit mannenuitje in Borculo. “Wat ik zo leuk vind aan de wat grotere activiteiten hier in Beltrum, is dat we veel nieuwe dorpsgenoten ontmoeten. En we komen mensen tegen die we al 30 of 40 jaar niet meer hebben gezien. Sommigen zijn niets veranderd, anderen compleet. Mijn vrouw en ik hebben geen moment spijt van onze keuze voor de Zonnebloem. Ook vandaag heb ik weer een geweldige dag gehad.”