Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

We waren na jaren weer een hele week samen

Vlak voor hun gouden bruiloft krijgt Piet een herseninfarct en kan niet meer bij zijn Nel wonen. Vier jaar later zijn ze voor het eerst weer een hele week samen, tijdens een vaarreis met MPS de Zonnebloem. Hun trouwdag valt precies in die week en de vrijwilligers lieten die dag niet ongemerkt voorbij gaan. 

Nel en Piet kunnen er maar niet aan wennen: gescheiden van elkaar wonen. “Ze hebben het er elke dag over”, vertelt dochter Lian. “Het kan niet anders, maar het is voor hen beiden moeilijk om het een plaatsje te geven.” “In mijn hoofd ben ik nog net zo met hem bezig. Hoe zou het met hem gaan, moet ik hem ergens mee helpen”, biecht Nel op. “Elke dag ga ik naar hem toe en op zondag komt hij bij mij eten. Het blijft vreemd dat hij daarna weer teruggaat naar het verzorgingshuis.”

Zonnebloemafdeling Chaam

Als de gezondheid van Piet het toelaat haken de twee graag aan bij activiteiten van de Zonnebloemafdeling Chaam. “Een gezellige middag breekt het leven van alledag. Alle zorgen om Piet verdwijnen even naar de achtergrond. Tuurlijk ben ik nog steeds met zijn welzijn bezig, maar het is toch anders. Je doet samen wat leuks, bent onder de mensen. Dat is niet meer vanzelfsprekend voor Piet. Hij kan maar aan weinig activiteiten deelnemen, daarom is het zo fijn dat de Zonnebloem ook gezellige middagen organiseert in het dorp."

Vakantiegids

Piet en Nel hebben drie dochters en vier kleinkinderen. Het waren hun dochters die op een dag de vakantiegids van de Zonnebloem op tafel legden. “Mijn ouders vonden het eerst vooral spannend. Hoe werkt dat allemaal en zou het wel goed gaan?”, vertelt Lian. Eenmaal aan boord verdwenen die zorgen als sneeuw voor de zon. “Mijn man kreeg twee vaste verpleegkundigen die altijd voor hem klaarstonden. Als je volledig zorgafhankelijk bent zoals hij, dan moet je je helemaal aan iemand overgeven. Dan is een vertrouwd gezicht heel fijn.”

Apfelstrudel

Passerende schepen, fraaie vergezichten en pittoreske plaatsjes: het echtpaar genoot van alles wat de vaarreis te bieden heeft. “Omdat mijn man zo gehandicapt is, is varen ideaal. Zelfs als je niet van boord gaat, beleef je van alles. Je ziet veel, het landschap verandert steeds. Ik kon zien hoe hij ervan genoot om daar alleen al naar te kijken.” Ook bezochten ze samen met vrijwilligers een paar plaatsjes. “Heerlijk om een middag samen op pad te zijn. Wandelen in de zon, mooie gebouwen bekijken, een terrasje pikken. Samen genieten van een gigantische apfelstrudel. Want je bent in Duitsland, of je bent het niet!”

Bruidspaar

Op woensdag zijn Nel en Piet 54 jaar getrouwd. Die ochtend liggen ze nietsvermoedend in hun hut als de verpleging zingend binnenkomt. Boven de deur hangen gouden cijfers met ‘54’. Waarop een verbaasde Nel roept: ‘Hoe wisten jullie dat?’ Nel en Piet zijn even het stralend middelpunt, zoals het een bruidspaar betaamt. “Zo ontzettend lief van de vrijwilligers”, zegt Nel. “Ze zijn de hele dag voor je in de weer en dan denken ze ook nog aan zoiets. We waren erg verrast.”

Samen op pad

Waar Nel en Piet het meest van genoten hebben is een week samenzijn. “Je gaat samen naar bed en staat samen op. Iets wat eerst heel gewoon was, is voor ons nu heel speciaal. Dat was voor ons allebei heel bijzonder, om dat weer te ervaren.” Ook aan Piet zag ze dit duidelijk. “Hij lachte veel meer. Dat was zo fijn om te zien. Als ik de foto’s terugkijk zie ik het ook weer. Dat maakt de herinneringen extra dierbaar. Hij zag er tegenop, maar het heeft hem zo goedgedaan. Voor het eerst in vier jaar waren we weer samen op pad. Even echt helemaal weg van alles, in een andere omgeving. Dag en nacht bij elkaar. Ik had het voor geen goud willen missen.”  

Meer informatie

Wil je ook onbezorgd genieten tijdens een vakantie met MPS de Zonnebloem? Bekijk dan ons aanbod van de komende vaarvakanties of vraag onze vakantiegids aan.