Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Sfeerproeven op Schiphol en een uniek kijkje achter de schermen

05-12-2019

Afdeling Badhoevedorp ging op een wel hele bijzondere plek kerstshoppen: Schiphol Plaza, shoppingcenter én aankomsthal van een van de grootste luchthavens van Europa. Als toetje kregen zij een rondleiding achter de schermen van het vliegveld. 

De kerstboom voor de deur van Schiphol Plaza hangt van piek tot kluit vol met kerstverlichting en reikt tot ver boven het dak. Het is de aankondiging van de sfeer die reizigers in de hal nog eens dubbelop tegenkomen. Schiphol Plaza is al weken klaar voor ‘the most wonderful time of the year’. Kerstlichtjes, -sterren en kerstbomen in allerlei vormen en maten sieren de hal. Ook al heb je haast om je vliegtuig te halen, geen enkele reiziger ontkomt aan de versiering. 

Op uitnodiging van United Airlines

De deelnemers en vrijwilligers van de afdeling Badhoevedorp zijn hier juist vanwege de kerstsfeer, op uitnodiging van vliegtuigmaatschappij United Airlines. Deelnemer Maartje Stappers (82): “Ik denk dat het veertig jaar geleden is dat ik op Schiphol ben geweest. Schiphol Plaza bestond toen nog lang niet.”

De groep van 15 deelnemers splitst zich op. Sommigen duiken de winkels in, zoals Maartje. “De kerst vier ik altijd samen met mijn familie. Ik wil voor hen graag iets leuks kopen,” zegt ze. Andere deelnemers hebben meer oog voor de vele uitbundig versierde kerstbomen. Mijntje Stapelvoort (89) neemt alle tijd om ze eens goed te bekijken. “Moet je kijken hoe groot die daar is,” zegt Mijntje wijzend naar een van de grootste bomen midden in de hal. Hij hangt vol grote gouden kerstballen. Met enkele andere deelnemers neemt ze alle tijd om ermee op de foto te gaan. “Dit is mijn eerste keer op Schiphol. Ik kijk mijn ogen uit.”

Toeren op de landingsbaan

Na het shoppen en een lekkere lunch bij United Airlines – mét uitzicht op de landingsbaan – is het tijd voor het toetje: de toer achter de schermen van Schiphol. Waar Schiphol Plaza nog een deel is van het vliegveld waar zo’n beetje alle passagiers komen, betreedt de Zonnebloemafdeling Badhoevedorp nu het deel waar je als reiziger zelden tot nooit bent. Het is iets waarvan je hooguit een snipper ziet, als je met je neus tegen een klein vliegtuigraam zit gedrukt. Terwijl de bus het beveiligde terrein van Schiphol binnen rijdt, vertelt de gids over de geschiedenis van Schiphol. Ondertussen passeert de bus enkele icing-machines. “Daarmee maken we de vliegtuigen sneeuw- en ijsvrij. Dat gebeurt met een vloeistof die speciaal ontwikkeld is voor de luchtvaart, want met normaal water kunnen de vliegtuigen gaan roesten,” vertelt de gids. De bus stopt op een paar meter afstand van de landingsbaan, de chauffeur geeft aan dat er zo drie vliegtuigen achter elkaar gaan opstijgen. Snel kiezen de deelnemers en vrijwilligers een plek bij de ramen van de bus, om alles goed te kunnen zien. Zo ben je veertig jaar niet op Schiphol geweest, en zo sta je eerste rang bij drie opstijgende vliegtuigen, beseft Maartje Stappers. Dan rijdt de bus verder en komt de groep langs een Airbus 380, een van de grootste vliegtuigen van maar liefst twee verdiepingen. Deelnemer Henk Michels (88) probeert in te schatten hoe breed het vliegtuig is. “Ik denk dat deze toch ongeveer 8 meter breed is”, gokt Henk met een knipoog. De gids vertelt hem en de andere dat één vleugel al 79,5 meter is. Henk lacht en zegt: “Zo dat is veel! Nou daar zat ik dan wel heel erg naast!” 

Geweldige ervaring

Om 15.00 is de het uitje ten einde en nemen de deelnemers moe maar voldaan de dag met elkaar door. Maartje: “Het is echt heel leuk om Schiphol weer te zien na zo’n lange tijd. Echt een geweldige ervaring!” Piet Bouwhuis (87) is zelf 40 jaar vrijwilliger geweest bij de afdeling en is nu voor de eerste keer mee als deelnemer. “Ik heb er echt van genoten,” zegt Piet enthousiast. "Vooral dat de medewerkers van United Airlines ook mee waren. Het was erg interessant en leuk om te zien en horen wat hun werk inhoud,” zegt Henk glunderend. De deelnemers geven nog een groot applaus aan de medewerkers van United Airlines. Henk roept nog lachend door het applaus heen: “Krijgen we van jullie nu ook nog een reisje aangeboden?”