Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Tineke en Jacqueline dn

Tineke verloor door een medische misser haar beide benen en kwam in een rolstoel terecht. Dochter Jacqueline is sindsdien haar mantelzorger en gaat dagelijks bij Tineke langs. De kattenbak verschonen, de plantjes verzorgen en natuurlijk ook gewoon een praatje maken, Jacqueline is er vrijwel elke dag. De levensverwachting van Tineke is kort en samen wilden ze nog zo graag één keer gewoon moeder en dochter zijn. Tijdens een vakantie op MPS de Zonnebloem kregen ze die kans. “De vakantie heeft alle verwachtingen overtroffen, er zijn gewoon geen woorden voor.”

Voor vertrek wisten beiden niet wat ze konden verwachten. “Ik had goede hoop dat het leuk zou worden, maar meer durfde ik er niet van te verwachten,” zo vertelt Tineke. Door haar handicap kan ze niet zelfstandig de deur uit. Overal heeft ze hulp bij nodig, zelfs als ze naar het toilet moet. Hierdoor is een tripje naar de winkel om de hoek het enige haalbare. Toen de vaarvakanties met MPS de Zonnebloem voorbij kwamen twijfelden moeder en dochter dan ook niet. Dit moesten ze een kans geven. Ook Jacqueline was er echt aan toe: “Als we thuis zijn, help ik ma. Ik wilde zo graag even rust en ontspanning. Zodat ik er daarna thuis weer vol tegenaan zou kunnen.”

Eenmaal aan boord blijkt het voor beide even wennen te zijn. Nu ze 24 uur per dag bij elkaar zijn wordt steeds duidelijker dat de gezondheid van Tineke snel achteruit gaat. Het is confronterend. Jacqueline vindt het moeilijk, vooral ook omdat ze weet dat het de allerlaatste reis van haar moeder zal zijn. “Ik kan er heel erg van genieten als ze een wijntje drinkt en haar rustmoment pakt. Of als ze aan het puzzelen is bijvoorbeeld. Maar ik hebt het wel heel moeilijk als ze heel verdrietig is over een emotioneel moment of als ze veel pijn heeft.”

Gelukkig maken de vrijwilligers aan boord van MPS de Zonnebloem het voor zowel Tineke als Jacqueline een stukje makkelijker om de touwtjes uit handen te geven en de zorg heel even te vergeten. Vooral ‘hun’ vrijwilligers Monique en Marianne maken indruk met hun constante alertheid, hun warme karakter en hun luisterend oor. “Marianne en Monique zijn echt schatten. Ik was gisterenavond erg ziek. Dan komen ze drie keer per avond bij me kijken. Babbelen met mij, babbelen met Jacqueline. Gigantisch fijn. Jacqueline kan haar ei kwijt. Ik kan mijn ei kwijt. En dat doet gewoon goed.” Tineke breekt en begint te huilen: “De vrijwilligers zijn, niet alleen voor mij, onmisbaar. Wat deze mensen doen in hun vrije tijd, dat verdient een dikke pluim, echt waar.”

Op de één na laatste dag van hun vaarvakantie gaat er nog een laatste kleine wens van Tineke in vervulling. Tot dan toe is zij elke middag aan boord van het schip gebleven. Het is te vermoeiend om een middag de stad in te gaan. Maar in Düsseldorf, de laatste stop voor er weer huiswaarts gekeerd wordt, gaat Tineke mee. “Ik wil nog heel graag naar een Duitse markt en een broodje worst eten.” En dat lukt. Samen met dochter Jacqueline en vrijwilliger Monique gaat ze nog een middag van boord en geniet ze voor de laatste keer van een écht Duits broodje worst. Terug op het schip straalt Tineke: “De reis was super bijzonder. En het is nog niet voorbij. Vannacht gaan we weer varen, terug naar Nederland. Dan slaap ik natuurlijk, maar dat vind ik niet erg. Bijna elke morgen als ik wakker word lig ik zo lekker te kijken naar het voorbijtrekkende landschap. Ik vind het prachtig, het is zo mooi om te zien.”

Een vaarvakantie met MPS de Zonnebloem is een unieke ervaring, zowel voor deelnemers als de vrijwilligers. Het schip vaart het hele jaar door en naast reizen naar Duitsland, kun je ook kiezen voor een vaarreis door Nederland en België. Daarnaast worden er speciale themareizen georganiseerd die helemaal in het teken staan van kerst, wijn of klassieke muziek. Heb je interesse in een vaarvakantie in 2020? Kijk hier voor meer informatie.

Tineke heeft intens genoten van deze laatste vakantie. Wij ontvingen het droevige nieuws dat zij op 10 januari 2020 is overleden. Met toestemming van Tineke en haar familie blijven wij haar verhaal vertellen.