Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

"Gewoon lekker carnaval vieren"

21-02-2020

Een positieve instelling en veel humor, dat zijn de karaktereigenschappen van de nieuwe prins carnaval van Oeffelt, Mathijs van Gelder (24). “Carnaval daar hou ik van!”

Wie Mathijs zegt, zegt carnaval. Van kleins af aan viert hij dit feest. Ook nadat hij op zijn elfde door een ongeluk een been verloor. Sinds dat ongeluk zit Mathijs in een rolstoel, maar hij laat zich hierdoor het volgens hem ‘mooiste feest van het jaar’ niet ontnemen. “Mijn vrienden hebben me ook altijd gemotiveerd om te blijven gaan en nemen me elk jaar mee op stap.” Mathijs is niet helemaal gebonden aan zijn rolstoel, met krukken kan hij ook tijdelijk uit de weg. “Dan wissel ik gewoon af, even op krukken en daarna weer in de rolstoel.”

Dat hij verkozen is tot prins carnaval in zijn woonplaats Oeffelt (bij Boxmeer) is voor hem een hele grote eer. “Ik heb geen podiumvrees en hoefde er dus niet lang over na te denken. Als je zo’n carnavalsdier bent als ik, is er niks leuker dan prins carnaval zijn.”

Prins carnaval

In het zuiden van het land begint de carnavalskoorts elk jaar rond 11 november, ook wel de 11de van de 11de. In veel plaatsen wordt rond die tijd de nieuwe prins carnaval bekend gemaakt, die voor en tijdens carnaval dé feestleider is van zijn woonplaats of carnavalsvereniging. Het is een belangrijke rol, met veel verplichtingen. 

Feesten

Dat blijkt wel uit de agenda van Prins Mathijs de 1e, zoals Mathijs in zijn carnavalsambt heet. De weken voorafgaand aan het feest zitten zijn weekenden bomvol. Hij bezoekt andere prinsen bij de prinsenrecepties en woont ook zogenoemde pronkzittingen bij, in Oeffelt vier in totaal. “Bij de pronkzittingen kijk ik met mijn raad toe naar iedereen die komt optreden. Van zingen tot theater en van dansen tot ‘tonproaten’ (een soort van cabaret tijdens carnaval), alles komt voorbij.”

Tijdens carnaval zelf vermaakt Mathijs zich uiteraard ook. “Het is altijd feest! De optochten met carnavalswagens vind ik het mooiste wat er is. Eerst op straat lekker gek doen en daarna met z’n allen feesten. Ook is de optocht altijd ideaal om met je rolstoel langs de kant te staan.” Maar langs de kant staan zit er voor Mathijs dit jaar niet in. Tijdens de optocht rijdt de prins namelijk met zijn Raad van Elf mee in de optocht. “Daar klim ik dan op met behulp van mijn krukken. Want mijn rolstoel past er niet in. Tijdens de optocht ga ik op tijd even op een stoel zitten om te rusten.”

‘Zet je beste beentje voor’

De wijze waarop Mathijs tegen zijn fysieke beperking aankijkt, past precies in het humoristische karakter van carnaval. Mochten feestvierders hem aanspreken op het feit dat hij in een rolstoel zit, dan reageert hij regelmatig met oneliners als ‘Ik zet mijn beste beentje voor’ en ‘Ik ben met het goede been uit bed gestapt’. En zo heeft hij nog wel duizend andere grapjes. Mathijs heeft nooit moeite gehad met het vieren van carnaval in zijn rolstoel, sluit in zijn rolstoel gewoon aan in een polonaise en wil anderen motiveren om er ook op uit te gaan. “Je moet niet denken in problemen, maar ga gewoon op pad. Je zal het toch zelf gezellig moeten maken. Gewoon lekker carnaval vieren, zonder zorgen! Het valt echt reuze mee en mocht je tegen obstakels aanlopen, dan is er altijd wel een oplossing te bedenken. Mobiele carnavallers helpen je dan echt wel, hoor. Ook dat past naadloos bij het karakter van carnaval.”