Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Hoe overleef ik… de warmte in een rolstoel

Met deze tropische temperaturen kun je wel een verkoelend windje gebruiken. De buitenlucht lonkt en eigenlijk wil je er lekker op uit in je rolstoel of scootmobiel. Heerlijk natuurlijk, maar oververhitting ligt op de loer. En wat doe je bij pech onderweg?

Je bent niet de enige die met dit weer zin heeft in een tochtje met de rolstoel of scootmobiel. Het aantal pechgevallen van mensen met een scootmobiel is in de zomer fors gestegen, vertelt Max van Tol van de ANWB. “Aan het begin van het jaar belden ongeveer dertig gestrande bestuurders per week. Tijdens de lente steeg dat aantal naar zo’n 55 en nu zijn het er wekelijks honderd.” In de meeste pechgevallen gaat het om een lege accu of een lekke band.

Wat doe je bij pech onderweg?

Als een scootmobiel goed wordt onderhouden en de accu voor vertrek helemaal is opgeladen, is de kans op pech klein. Kom je onverhoopt toch stil te staan onderweg met je elektrische rolstoel of scootmobiel, dan kun je de pechhulpverzekering bellen als je die hebt. De ANWB biedt een pechhulpservice aan voor scootmobielen, maar er zijn nog veel meer aanbieders. Zij komen naar je toe, verhelpen het probleem of brengen je naar een servicepunt, naar huis of naar een andere bestemming. Sla het nummer van de pechhulp of vrienden en familie die kunnen helpen in geval van nood op in je telefoon, zodat je ze snel kunt bereiken.

Pech voorkomen

Wat kun je doen om pech onderweg te voorkomen?

  1. Laat de banden behandelen met anti-lekvloeistof. De vloeistof wordt in de banden van een rolstoel of scootmobiel gespoten en zorgt ervoor dat glas, spijkers en dennennaalden niet meer voor problemen zorgen. Gaatjes tot 4 mm dicht de vloeistof namelijk automatisch tijdens het rijden.
  2. Laad de accu altijd helemaal op voor vertrek. Dan kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
  3. Onderhoud je rolstoel of scootmobiel tijdig. Als de stoel lang in de zon staat kunnen de banden uitdrogen en broos worden. Ook pekel tast de banden aan, waardoor je na de winter meer kans hebt op een lekke band.
  4. Accu’s kunnen niet goed tegen (extreme) warmte. Houd de accu van een scootmobiel dus uit de brandende zon.

Toch een lekke band die gerepareerd moet worden? Dat gaat zo.

Eropuit in de rolstoel of scootmobiel met warm weer

Je scootmobiel of rolstoel kan dan in topconditie zijn, het is belangrijk om ook goed aan jezelf te denken met deze hitte. Drie tips om de warmte te trotseren en er lekker op uit te gaan met je rolstoel of scootmobiel:

  1. Tussen 12 uur en 15 uur zijn de zonnestralen op hun felst. Ga liever voor of na die tijd naar buiten of zoek de schaduw op.
  2. Bescherm jezelf tegen de zon. Goed dik smeren met zonnebrandcrème met een hoge factor helpt. Een hoed of pet dragen ook!
  3. Drink veel, heel veel water. Van te weinig drinken droog je uit en je concentratie neemt af. Dat beïnvloedt de rijvaardigheid als je in een scootmobiel rijdt.

Vermijd alcohol

Een glas wijn drinken in de tuin of op het balkon voordat je op pad gaat, is verleidelijk, maar moet je eigenlijk niet doen. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en dat vocht heb je nu juist zo hard nodig!

Neem pauze

Het is misschien aanlokkelijk, maar je kunt beter geen uren achter elkaar gaan rijden met dit weer. Las bijvoorbeeld ieder half uur een korte pauze in om wat te drinken en te eten. Een goed idee is om een dag van tevoren een flesje water in de vriezer te leggen. Het flesje tegen je huid houden, geeft een verkoelend effect en het water dat je drinkt is ijs en ijskoud. Lekker!

Hoofdpijn en misselijkheid

Heb je voorzorgsmaatregelen getroffen en krijg je onderweg toch erge dorst, hoofdpijn of word je misselijk? Stop met waar je mee bezig bent, zoek de schaduw op en drink veel water. Doe dat ook als je vlekken ziet of spierkrampen krijgt. Ga je op pad? Neem dan altijd een mobiele telefoon mee, zodat je in geval van nood iemand kunt bereiken. En vergeet niet jezelf een beetje te verwennen tijdens de zomerperiode. Een lekker waterijsje werkt bijvoorbeeld best verkoelend!