Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Nieuw vlogduo Maike en Paul laten zien wat er wél kan in een rolstoel

De Zonnebloem heeft een nieuw vlogduo. Maike (44) en Paul Jansen (47), getrouwd en beiden met een aanstekelijk positieve levenshouding, tonen in hun video’s hoe zij de 1,5-metersamenleving ervaren als je in een rolstoel zit. “We laten zien dat het leven niet eindigt als je in een rolstoel belandt.”  

De eerste vlog van Maike en Paul voor de Zonnebloem staat inmiddels online en is hieronder te bekijken. Het stel uit Veenendaal beoordeelt daarin de toegankelijkheid van de Apenheul, specifiek nu met de coronamaatregelen en de voorgeschreven 1,5 meter afstand. Paul zit in een rolstoel en behoort door zijn diabetes type 1 tot de risicogroep in deze coronatijd. In aflevering 2 gaan ze kamperen. Paul: “Dat is iets wat ik sinds ik in een rolstoel zit niet meer gedaan heb. Het is nieuw voor ons en we gaan ervaren hoe het is. We hebben er ontzettend veel zin in!”

Spierziekte polyneuropathie

Over dat laatste hoeft overigens niemand te twijfelen, want de twee pakken zo’n beetje alles in het leven opgewekt en enthousiast aan. Ook nadat Paul in 2015 in een rolstoel belandt door de spierziekte neuropathie, die enkele jaren daarvoor wordt ontdekt bij hem en is veroorzaak door zijn diabetes. Door de polyneuropathie heeft Paul 24 uur per dag ‘hevige en bonkende pijn’. “De aandoening is progressief. Om de pijn te onderdrukken draag ik altijd morfinepleisters en slik ik veel medicijnen.” De diabetes leidde bij Paul ook tot de oogafwijking retinopatie. 

‘Je eigen weg vinden’

Zoveel pech, een mens zou er somber van worden. Maar niet Paul. “Als je alleen gaat kijken naar de dingen die je niet meer kunt, dan ga je een heel ongelukkig leven leiden in je rolstoel. Ik heb geluk dat ik positief ingesteld ben. Als je van jezelf al een wat somber karakter hebt, kan ik me voorstellen dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Maar je hóéft niet somber te zijn. Het leven houdt niet op als je in een rolstoel komt, het wordt alleen anders. En daar zal je je weg in moeten vinden.” 

Rouler dans la Vie

De zoektocht naar hun eigen weg leggen Maike en Paul sinds de zomer van 2019 vast in de vlogserie Rouler dans la Vie (door het leven rollen) en is te zien via YouTube en Instagram. Daarin laten ze op hun eigen manier zien wat er allemaal nog kan als je in een rolstoel zit. In het geval van Maike en Paul is dat veel. Zo trekken de twee er regelmatig op uit en stonden ze zelfs bovenop de Tafelberg in Zuid-Afrika. Maike: “We willen anderen vooral helpen met onze video’s, door te laten zien hoe wij omgaan met het feit dat Paul in een rolstoel zit. En we willen aan degenen die in hun omgeving geen mensen in een rolstoel kennen, laten zien dat het allemaal niet zo eng is en niet zo moeilijk hoeft te zijn.”

Is het dan alleen maar hosanna in de vlogs van Maike en Paul? Zeker niet. Maike: “We merkten in het begin dat we vooral de camera pakten bij leuke momenten. Dat leverde een niet zo realistisch beeld op. Dus zijn we ook de mindere momenten gaan vastleggen.” Zo vertelt Maike dat ze enkele jaren terug overspannen raakte door de zorg voor Paul – ‘Ik wilde te veel doen’ - en zien we Paul op een gegeven moment op de bank liggen op wat hij zelf een ‘rotdag’ noemt. “Die heb ik best vaak. Dus wilde ik ook laten zien wat zulke momenten voor mij betekenen.” Om er met een brede glimlach aan toe te voegen: “Maar ik lig er op zo’n moment wel positief bij. Als Maike iets leuks wil gaan doen, zit ik zo in mijn rolstoel.” 

Volg Maike en Paul in hun serie Rouler dans la Vie via de online kanalen van de Zonnebloem en via hun eigen YouTubekanaal en Instagramaccount @roulerdanslavie