Denken in mogelijkheden:

Live worstjes bakken onmogelijk? Dan een mooi vleespakket!

Het ‘slagerfestival’ dat de Zonnebloemafdeling Haaksbergen begin november wilde organiseren, ging vanwege corona niet door. Het bestuur van de afdeling en de lokale slager René Broekhuis bedachten onmiddellijk een alternatief. Met een mooi opgemaakt kerstpakket kunnen de deelnemers alsnog genieten van heerlijk vlees én hebben ze voor de feestdagen iets lekkers in huis.

Ze hadden er zo’n zin in. Met een mobiel kookeiland en een half varken zou René Broekhuis begin november naar De Oude Molen in Haaksbergen komen om de deelnemers van de Zonnebloem alles te vertellen over de bereiding van zijn vlees. Iedereen mocht vragen stellen, Broekhuis zou demonstreren hoe je het vlees het best kunt bereiden en natuurlijk zouden ze gezamenlijk afsluiten met een heerlijke maaltijd. Maar de coronamaatregelen lieten zo’n samenzijn niet toe. Zoals vier andere activiteiten in Haaksbergen dit jaar ook al niet doorgingen. “Jammer natuurlijk, onze deelnemers waren er heel enthousiast over”, zegt voorzitter Astrid Goering van de afdeling Haaksbergen. “Dit was voor ons een nieuwe activiteit. De naam slagerfestival was een knipoog naar de muziekevenementen, vonden we wel mooi bedacht.”

Koelwagen vol

Broekhuis ging niet bij de pakken neerzitten en dacht na over wat er wél mogelijk was. De slager had zijn vlees nu eenmaal toegezegd, dus ging hij zich aan zijn belofte houden om de deelnemers te verwennen. Op 16 december stond er daarom bij zijn winkel een koelwagen klaar met tachtig kerstpakketten. De inhoud: hachee, boerenkool, hutspot, baklever en bakbloedworst. Alles feestelijk verpakt op een mooie plank, zodat de vrijwilligers ze de dagen daarna bij de deelnemers konden bezorgen. Zo ontstond meteen weer een moment waarop deelnemers en vrijwilligers elkaar in ‘het echt’ konden zien – op gepaste afstand uiteraard. Het is het soort contact dat juist nu zo belangrijk is. De afdeling zorgde zelf voor gehaakte Zonnebloemen en een persoonlijke kerstkaart bij de pakketten. 

Negen maanden zonder activiteit

De Zonnebloemafdeling is slager Broekhuis enorm dankbaar. “Het is heel fijn dat we dit zo konden organiseren”, zegt Goering. “Rond de feestdagen wilden we toch wat doen. Een gezamenlijke kerstmaaltijd zat er ook al niet in, onze laatste activiteit was de high tea van begin maart. Veel te lang geleden. Voor deze bijzondere tijd was dit een mooie oplossing die onze deelnemers erg hebben gewaardeerd. Bij sommigen hakken de coronamaatregelen er behoorlijk in, weten we.” 

Overigens blijft het oorspronkelijke plan overeind: zodra het weer mag gaat het slagerfestival zeker plaatsvinden. Goering: “Broekhuis wil dat nog steeds verzorgen, dus volgend jaar gaan we voor de herkansing.”