Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Creatieve afdelingsactiviteit

Ontspanning aan het schilderdoek met online workshop

In woon- en slaapkamers van diverse Limburgse Zonnebloemdeelnemers hangen sinds afgelopen week schilderijen van eigen makelij. Vervaardigd tijdens een online workshop. ‘Het kan goed zijn dat ik hiermee verder ga.’

Secuur doopt Tiny Schachtschabel het penseel met haar linkerhand in het bakje water. Dan kiest ze de oranje verf op haar palet en kleurt ze voorzichtig wat lijntjes op het papier. De concentratie waarmee ze dat doet, is fascinerend. Jaren geleden kreeg Tiny een beroerte, waaraan ze helaas veel klachten heeft overgehouden. Niet alles gaat meer even makkelijk, maar voor schilderen is ze altijd te porren. “Ik doe dit weleens vaker, ook op porselein. Ik geniet ervan.”

Met negen andere Limburgse Zonnebloemdeelnemers is Tiny ingelogd bij de online workshop van kunstenares Suzanne Thee. Iedereen schildert mee in de eigen woonkamer, in het bijzijn van een vrijwilliger. Het is vrijdagmiddag, de doelgroep is nieuw voor Thee. “Ik word ingehuurd door Citibank. De workshops zijn meestal voor een jongere doelgroep, om hen te leren rust en ontspanning te vinden. Een creatieve uitlaatklep helpt daarbij. Maar schilderen is op elke leeftijd waardevol!”

In een flow

Vanaf haar scherm kijkt ze hoe de ingelogde deelnemers stapje voor stapje haar aanwijzingen opvolgen. Thee is verrast door wat ze ziet. “Ze zitten echt in een flow, gaan er helemaal in op. Toen mijn vader nog leefde en in een verzorgingshuis woonde, heb ik erover gedacht ook daar een workshop te geven. Schilderen is een rustgevende bezigheid, je kunt even alles vergeten wat er om je heen gebeurt. Voor oudere mensen werkt het therapeutisch. Nadat mijn vader overleed, heb ik niets meer met die gedachte gedaan. Ik moet er nu weer aan denken.”

Biljartavonden

In zijn woonkamer is Frans Leenheers zo iemand die erg geniet van de schilderles. De 78-jarige deelnemer heeft geen makkelijke tijd achter de rug. De coronamaatregelen zetten een streep door zijn grootste hobby. Van drie biljartavonden in de week ging hij terug naar nul. “Ik heb heel veel fietstochten gemaakt. Maar ik kon nergens echt naartoe. Jack Vahsen, een vrijwilliger van de Zonnebloem, heeft mij erg geholpen het afgelopen jaar. Ik ben erg blij met hem. Hij heeft me ook hiervoor benaderd.”

De workshop volgt hij met interesse, het resultaat stemt Frans tevreden. Zijn geschilderde roos krijgt een mooie plek op de slaapkamer. “Ik ben er zelfs een beetje trots op”, glundert hij. “Het was de eerste keer dat ik een penseel vasthad. Vooral de blaadjes vond ik moeilijk, maar ik ben dan ook een Pietje Secuur.” Frans denkt dat hij wel vaker zal gaan schilderen. “Dat kan goed zo zijn. Momenteel puzzel ik veel, van die grote met duizend stukjes. Ook een friemelwerk. Schilderen kan er goed bij..”

Creatieve ouderen

Coördinator Ernst Olfen van de Zonnebloem is blij met de positieve reacties die hij achteraf krijgt. “Je kon een speld horen vallen, zo geconcentreerd waren de deelnemers bezig. Het was voor mij een openbaring dat het zo goed ging via beeldbellen. En ik heb hele leuke ontwerpen gezien. De meeste deelnemers zullen nog materialen over hebben. Ik ben er heilig van overtuigd dat ze de komende tijd voor zichzelf nog wel eens zullen schilderen.”

Samen schilderen bindt

De activiteit verdient navolging als het aan Olfen ligt. “Nu hebben we het één-op-één moeten doen, met een vrijwilliger bij de deelnemer thuis. Maar dit is geweldig om in een grote ruimte te doen waar we allemaal samen zijn. Nu er meer mogelijkheden komen om activiteiten in groepsverband te organiseren, moeten we die aanpakken. Als je dit samen doet, krijg je ook interactie. Schilderen is een ideale gelegenheid om mensen aan elkaar te binden.”