Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Heel Oldenzaal in actie met ‘Zon in de schoorsteen’

Hoewel veel Sinterklaasactiviteiten dit jaar niet doorgaan, worden in Oldenzaal ruim 200 inwoners en Zonnebloemdeelnemers verrast met een bijzonder geschenk. De lokale afdeling doet mee met ‘Zon in de schoorsteen’ en trommelt de inwoners van Oldenzaal op om een cadeautje te verzorgen voor Zonnebloemdeelnemers en andere inwoners die het hard nodig hebben. “Het is fantastisch om te zien hoeveel zorg en aandacht eraan worden besteed”, vertelt Carla Smidt, voorzitter van de lokale afdeling.

Afdeling Oldenzaal heeft een speciale vrijwilligerswerkgroep ‘Zon in de schoorsteen’, die elk jaar de sinterklaasactiviteit organiseert. Al in oktober starten de vrijwilligers met de voorbereidingen. Voorzitter Carla: “We bellen dan alle mensen in Oldenzaal die voorgaande jaren meededen met de vraag om ook dit jaar mee te doen. En natuurlijk benaderen we ons eigen netwerk. De animo om deel te nemen, is heel groot. Er wordt ontzettend enthousiast op gereageerd. Dat blijkt ook wel uit de hoeveelheid aanmeldingen. Ruim 200 mensen zorgen dit jaar voor een cadeautje. Het is fantastisch om te zien hoe de activiteit leeft onder de inwoners van Oldenzaal.”

Gulle gevers

Het concept van ‘Zon in de schoorsteen’ is eenvoudig. De gulle gever regelt een cadeau. Hij of zij weet alleen of het presentje voor een man of een vrouw is, de leeftijd en eventuele hobby’s of interesses van de ontvanger. De deelnemende Oldenzalers bepalen zelf welk bedrag ze willen uitgeven. Carla: “Al is dat ook niet heel relevant, want het gaat om het gebaar.”

Zorg en aandacht

In de week voorafgaand aan pakjesavond kunnen de Oldenzalers hun cadeau op een afgesproken moment afgeven bij één van de vier verzamellocaties, verspreid over de stad. “Mijn huisadres is een van die locaties. Het is zo mooi om te zien dat mensen met zorg en aandacht de cadeaus hebben ingepakt. De betrokkenheid is enorm groot. Misschien wel meer dan normaal, nu we weer in een lockdown zitten.”

Op afstand

Op donderdag 2 december worden de cadeaus opgehaald door de vrijwilligers. Diezelfde dag gaan zij bij de deelnemers langs om de attenties af te geven. “In veel gevallen nemen ze dan ook de tijd voor een praatje. Dat zal dit jaar wat meer op afstand zijn. We kunnen ons met deze activiteit in ieder geval aan de coronamaatregelen houden. Desnoods leggen we het cadeau op de mat of hangen het in een tasje aan de voordeur.”

Zonnebloemauto

Dit jaar krijgt ‘Zon in de schoorsteen’ een extra speciaal tintje, omdat de Zonnebloemauto wordt ingezet om enkele cadeaus af te geven. Carla: “Dat doen we om de rolstoelauto meer bekendheid te geven in de stad. Wij maken er wel eens gebruik van tijdens activiteiten van de afdeling, maar het aangepaste vervoer is geschikt voor iederéén met een lichamelijke beperking.”

Gelukkig 

In Oldenzaal is men blij dat de sinterklaasactiviteit gewoon kan doorgaan. Carla: “Helaas moesten we in het afgelopen jaar veel activiteiten afzeggen. Ook ons kerstdiner en de geplande vakantie in januari gaan niet door. Iedereen begrijpt dat volkomen, maar jammer is het wel. Het is fijn dat ‘Zon in de schoorsteen’ wél doorgaat. Dat hebben de deelnemers hard nodig.” 

Sluit je aan

Sluit jij je ook aan bij de Zonnebloem? Met meer dan 1100 afdelingen is er altijd iets in jouw buurt te doen. Je kunt je aanmelden als deelnemer óf als vrijwilliger.