Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
'We gingen altijd graag naar het strand en hebben weer zó genoten'

Jaap en Trees zien eindelijk de zee weer dankzij de Zonnebloem

In de vier jaar dat ze lid zijn van de Zonnebloemafdeling Leersum zagen ze al heel wat plaatsen waar ze anders niet waren gekomen. Een van de redenen waarom Trees (82) en Jaap (88) van Ekris zich bij de Leersumse afdeling aansloten. Als echte strandliefhebbers genoten zij eind mei voor het eerst in jaren weer van de zon aan de kust van Katwijk aan Zee. 

Jaap en Trees (niet op de foto) wonen sinds een jaar of vijftien in het bosrijke Leersum, de plaats die ze kozen om tot rust te komen na hun drukke leven met een eigen kwekerij. Ze vertrokken na een verkennende vakantie vanuit Uithoorn naar het midden van het land, om het lawaaiige luchtruim rond Schiphol te ontvluchten. 

Graag onder de mensen

Trees had in het begin wel haar bedenkingen. “Ik dacht: wat moet ik daar? Maar Jaap had groot gelijk toen hij zei dat ik overal wel wen. Daarbij komt dat we het beiden leuk vinden om eropuit te gaan en mensen te ontmoeten. Dus we aardden hier snel. Toen Jaap een hersenbloeding kreeg en daardoor gehandicapt raakte, konden we minder makkelijk op pad omdat zelf autorijden onmogelijk was geworden. De dame van de thuiszorg wist dit en vroeg ons of de Zonnebloem niet iets voor ons was. Dat bleek een goed idee, omdat we nu weer meer buiten de deur komen en nieuwe contacten opdoen.”

Inburgeren door uitstapjes

Het echtpaar gaat sinds hun aanmelding vier jaar geleden vrijwel altijd samen mee als er iets georganiseerd wordt, Trees als begeleider van Jaap. Dit jaar gingen zij na de coronastop alweer een aantal keer op pad. De favoriet van Jaap: “Het spoorwegmuseum, ik geniet erg van die historische treinen.” Trees is ook geïnteresseerd in geschiedenis. “Hier dichtbij, in de Schermerij, werden laatst oude foto’s van Leersum vertoond. Leuk om zo je woonplaats beter te leren kennen en nog beter in te burgeren.”

Genieten als vanouds

Toen Trees en Jaap nog in Uithoorn woonden, was Scheveningen hun favoriete plek om uit te waaien. Sinds Jaap gehandicapt raakte, kwam een dagje strand er niet meer van. “We gingen altijd graag naar zee. Dus toen we de kans hadden om naar Katwijk te gaan, besloten we dat te doen. En het was heerlijk, we hebben zo genoten op het terras”, verzucht Trees. 

“Vrijwilligers boden aan om met de strandrolstoel een wandeling over het zand te maken. Maar Jaap voelde zich daar wat bezwaard over dus sloeg dit vriendelijke aanbod af. Vanaf het terras is er tenslotte ook genoeg te zien. We hebben het ontzettend gezellig gehad met de groep. Het prachtige weer maakte de dag compleet.”

Toegankelijke stranden

Wil je zelfstandig graag naar het strand, bekijk dan eens het overzicht van de Eindhovense Pia Hendriks. Zij houdt sinds 2018 een overzicht bij van de toegankelijkheid van stranden voor mensen met een beperking. Zo noteert ze bijvoorbeeld of er strandrolstoelen of toegankelijke toiletten aanwezig zijn. Lees het artikel en bekijk haar overzicht.

Strandrolstoel Zonnebloem afdeling Leersum

Strandrolstoel Zonnebloem afdeling Leersum

Stranduitje Zonnebloem detail