Rondvaart in rolstoel door Amsterdam

De Zonnebloemauto brengt Janet en Nel naar de Amsterdamse grachten

Ze woont al haar hele leven bij de prachtige bossen in Driebergen. Maar als ze eerlijk is, houdt Janet Bijland (foto, links) veel meer van het water. Samen met haar vriendin Nel maakte ze daarom een vaartocht over de Amsterdamse grachten. Vanuit hun rolstoel op een aangepaste rondvaartboot. En dankzij de Zonnebloemauto verliep ook de reis naar Amsterdam ontspannen. “Het reed heerlijk. En chauffeur Benjamin bracht ons helemaal tot aan de kade.” 

Janet ontmoette Nel toen ze jaren geleden naar een woonzorgcentrum in Driebergen verhuisde. “Nel kwam zich vrijwel gelijk voorstellen en het klikte meteen. Zij zat ook in een rolstoel en dat schept toch een band, we begrijpen mekaar echt.” Vanaf dat moment lachen ze heel wat af samen. “Huilen soms ook, maar gelukkig niet vaak.”  

De tekst gaat verder onder de foto

Liggend dineren tijdens de vaarvakanties 

Ze wist Nel zelfs enthousiast te maken voor de Zonnebloemafdeling Driebergen-Rijsenburg, waar ze zelf al zeker vijftien jaar deelnemer is. “Hartstikke leuk om regelmatig een groep mensen te ontmoeten die net als ik iets mankeren”, zegt Janet met een knipoog. “Het hoogtepunt is ieder jaar weer de vaarvakantie met MPS de Zonnebloem. Nel en ik zijn zeker vijf keer samen geweest. Zo bijzonder. Iedereen staat voor je klaar, is vrolijk, geduldig en heeft alle aandacht voor je.” 

Ook belangrijk: “Het eten is altijd fantastisch lekker”, verzucht ze. “Jammer genoeg kan ik niet zo lang aan tafel zitten vanwege mijn chronische rugpijn. Ik moet mijn leven lang al veel liggen, zo bezien is het een wonder dat ik mijn studie Pedagogiek heb kunnen afronden. Maar goed, ik verzon overal gewoon wat op. Zo ook op het schip. Mijn bed werd naar de tafel gereden zodat ik kon aanliggen. Ik voelde me net een oude Romein.” Hoe deed ze dat dan tijdens de bonte avond? “Ook vanuit bed! Ik ging het meest uit mijn dak van iedereen, maak je daar maar geen zorgen over”, grinnikt ze. 

Positief blijven is niet altijd makkelijk

Als je Janet spreekt, valt direct op hoe positief ze in het leven staat. Terwijl ze toch aardig wat voor de kiezen kreeg, en krijgt. “Ik kies ervoor om geen chagrijnig mens te zijn, dan zou ik weinig vrienden overhouden”, is haar verklaring. En die vrienden heeft ze wel nodig. “Ik ben alleen, heb geen man en broers of zussen. Wat zeker niet wil zeggen dat ik eenzaam ben, hoor. Ik was altijd al heel zelfstandig. Tot voor kort reed ik nog auto, ook al kan ik mijn linkerbeen niet gebruiken omdat ik een klompvoet heb. Ik had een automaat waarmee ik overal kon komen.”  

Nu werkt haar rechterbeen ook niet meer mee en is ze voor vervoer afhankelijk van anderen. Tot haar grote spijt. “Nel moest helaas verhuizen naar een verzorgingshuis door de spierziekten inclusion body-myositis en postpoliosyndroom die haar enorm veel last bezorgen Om haar te bezoeken pak ik nu de taxi. Maar voor een leuk dagje uit ben ik meestal wel op vrienden aangewezen. Ach, ik weet er altijd wel weer iets op te vinden, maar leuk is het niet. Zeker niet met feestdagen, waarin iedereen zo vrolijk is.” 

Kalm ritje door druk Amsterdam

Het uitje met de Zonnebloemauto kwam dus als geroepen. “Een dagje met Nel varen door de Amsterdamse grachten leek me geweldig.” Zo kwam het dat vrijwillige chauffeur Benjamin hen op een ochtend kwam ophalen. “We konden samen meerijden. Nel zat comfortabel met haar elektrische rolstoel achterin, mijn rolstoel werd opgeborgen zodat ik voorin kon. Het reed zo heerlijk, die spiksplinternieuwe auto. En Benjamin was ontzettend aardig. Hij bleef heel kalm in die drukke binnenstad van Amsterdam en bracht ons helemaal tot aan de grachten”, vertelt Janet vol bewondering. 

De tekst gaat verder onder de foto

 

Fantastische dag varen

Eenmaal bij die grachten aangekomen, keken Janet en Nel elkaar toch even ongerust aan. “‘Hoe komen wij ooit op die boot?’, vroegen we ons af. Maar het ging heel makkelijk, met een plateau. De stoelen in de boot waren al verzet en we zaten prinsheerlijk achter ons eigen tafeltje te genieten van al het moois. Door het glazen dak konden we de prachtige gevels van alle grachtenpanden perfect zien.” Voor als we het nog niet hadden gemerkt, wil Janet benadrukken dat ze een fantastische dag heeft gehad. “Ik ben laaiend enthousiast over de Zonnebloem en de Zonnebloemauto. Door vrijwilliger Benjamin als bestuurder van die mooie wagen hebben Nel en ik samen een dag heerlijk kunnen varen in Amsterdam. Dat hadden we anders nooit gedaan.” 

Ook de Zonnebloemauto huren?

Dat is zo gepiept, reserveren is een fluitje van een cent. Bekijk hiervoor de pagina van de Zonnebloemauto.