Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Marinus Rinkel gaat met zijn vrouw naar SS Rotterdam

"Kijk, dit is die sterke kerel met wie ik trouwde"

22-01-2016

De kapiteinsstoel is verboden terrein voor elke matroos. Tot vandaag. Marinus hijst zich uit zijn rolstoel en grijpt zijn kans… Zijn ogen glimmen.

Vandaag gaat Marinus Rinkel voor het eerst in 50 jaar weer aan boord van ‘zijn’ SS Rotterdam. Hij is vooral nieuwsgierig naar de stuurhut. Daar moest hij als matroos het roer glimmend oppoetsen. Zijn vrouw Corrie duwt zijn rolstoel richting de ramen en Marinus tuurt over het water. Het gesprek valt ineens stil. Het is die stilte, die de emotie van Marinus verraadt. “Net alsof het Vrijheidsbeeld daar elk moment in de verte kan opdoemen”, fluistert hij.

Aan het roer

Dan ziet hij in zijn ooghoek de kapiteinsstoel. Hij kan het niet laten en vraagt Corrie hem te ondersteunen. Heel langzaam komt hij omhoog. Tot hij zit. Aan het roer. “Tóch nog, na al die jaren”, lacht Corrie. “Hij staat je goed, hoor.” De twee lachen als ondeugende tieners. “Dat moest je vroeger niet proberen!”, verzekert Marinus. “Als de kapitein daar achter kwam…”

Vrij

Vanmiddag is Marinus weer die jongen van vroeger. Energiek, vol levenslust. Een Marinus die ook Corrie lange tijd niet heeft gezien. “Het water laat hem leven”, weet ze. “Kijk, dit is die sterke kerel met wie ik trouwde. Thuis is hij aan de bank gekluisterd, zeker na zijn laatste hartoperatie, waardoor ik hem bijna kwijt was. Hier voelt hij zich vrij. Ligt de wereld weer even aan zijn voeten. Dat gevoel houdt hem in leven.”