Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
toegankelijkheid

Mijlpaal op weg naar een toegankelijk Nederland: "champagne!"

21-01-2016
Nederland moet goed toegankelijk worden voor mensen met een lichamelijke beperking. Niet als een extraatje, maar gewoon omdat het de norm moet zijn. Dat heeft de Tweede Kamer vandaag besloten. Een historisch moment, maar: “Het echte werk begint nu!”

Na heel veel debatten, maatschappelijke discussie en uitgestelde stemmingen was het vandaag zo ver. De Tweede Kamer stemde over het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een fysieke beperking. Dit verdrag is al tien jaar geleden door ons land ondertekend. Maar tot nu toe was het nog niet vertaald naar concrete wetgeving.

Tot vandaag. Een ruime kamermeerderheid stemde voor een wetsvoorstel met een aantal amendementen. Dat betekent dat gebouwen, winkels, openbaar vervoer maar ook websites toegankelijk moeten worden voor mensen met een beperking. En dat er een concreet stappenplan komt. Compleet met doelstellingen én een duidelijke planning.

Op de tribune werd de uitslag juichend begroet. Onder meer door een afvaardiging van Wij staan op. Deze groep jongeren met een beperking heeft het afgelopen jaar intensief campagne gevoerd voor de ratificatie van het verdrag. En voor een meer toegankelijk Nederland in het algemeen. 

“Het is echt een prachtig moment, iedereen is zó blij”, zegt Amber Bindels. “Het afgelopen jaar hebben heel veel mensen hier heel hard voor gewerkt. Het was voor iedereen een heel emotioneel moment. Te horen dat het wetsvoorstel was aangenomen... ik kreeg het warm en koud tegelijk.”

Toch denkt Wij staan op! alweer na over de volgende stap. “Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer. Die moet trouwens zelf óók nog toegankelijk worden, dus het is nog even puzzelen hoe we daar op de tribune komen. En daarna begint het echte werk, dan moet de wet nog worden uitgevoerd. Dus de campagne gaat door. Maar nu eerst champagne!”