Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Samen eten smaakt naar meer

Contact tijdens huiskamerdiner in Noordwijkerhout

Hoe meer contact je hebt met anderen, hoe groter de kans dat je gelukkig bent. Maar wat als het door een fysieke beperking lastig is om mensen te ontmoeten? Er zijn heel wat mooie initiatieven die je dan een handje helpen. Bijvoorbeeld om buurtgenoten beter te leren kennen, via een huiskamerdiner.

Op maandagavond om half zes gaat de bel bij de familie Schenk, in Noordwijkerhout. Erna Schenk, keukenschort voor, verwelkomt meneer Lalleman. De tafel is al gedekt. Naast haar echtgenoot en zoon schuiven even later nóg een paar buurtbewoners aan. Een vast groepje, dat om de twee maanden door de familie Schenk wordt uitgenodigd voor een lekker diner. 

Huiskamerdiners 

De Zonnebloem-afdeling Noordwijkerhout organiseert sinds vorig jaar regelmatig zulke ‘huiskamerdiners’ voor mensen met een lichamelijke beperking. De animo is groot. Naast de familie Schenk zijn er inmiddels nóg drie gezinnen in het dorp die regelmatig voor een groepje Zonnebloemers koken. 

Kleine groep

Meneer Lalleman vindt het een prachtig idee. Hij gaat af en toe mee met een Zonnebloem-activiteit en krijgt regelmatig bezoek thuis van een vrijwilliger. Maar hij wil er ook wel eens uit. “Iets kleinschaligs als dit is ideaal, want activiteiten zijn me al gauw te druk. In grote groepen kan ik anderen vaak lastig verstaan. Met een klein groepje als dit is het heel leuk en gezellig.” 

Huiselijke kring

Nu zijn er ook andere manieren om gezelschap op te zoeken rond etenstijd. Meneer Lalleman eet ook regelmatig op de dagopvang. Maar dat is toch niet helemaal hetzelfde als aanschuiven in huiselijke kring, vindt hij. “In zo'n klein groepje leer je elkaar echt leert kennen. Een van de andere gasten kende ik alleen van gezicht. Ik wist waar hij woonde, kende zijn broer. Pas hier aan tafel hebben we elkaar echt leren kennen.” 

Traditie 

Inmiddels is het groepje vijf keer bij de familie Schenk komen eten. Wat Erna betreft is daarmee een traditie geboren en volgen er nog veel meer huiskamerdiners. “Samen eten is vooral leuk, omdat je zo een band opbouwt. Dus je haalt er het meeste uit als je het regelmatig doet, met een vaste groep. Natuurlijk kan ik niet beloven dat we dit altijd blijven doen, er kan altijd wat gebeuren. Maar het is wel de bedoeling!”

Interesse in zo'n huiskameretentje? Informeer naar de mogelijkheden bij de plaatselijke Zonnebloemafdeling in jouw buurt naar de mogelijkheden.