Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Theaters toegankelijkheid

Hoe toegankelijk zijn de Nederlandse theaters

23-09-2016

The Bodyguard, Ciske de Rat en Soldaat van Oranje. Musicals zijn er in allerlei smaken, de ene nog spectaculairder dan de andere. En genoeg theaters om ervan te genieten. Maar hoe zit het met de toegankelijkheid? De Zonnebloem vroeg het aan bezoekers.

Test 1: De Harmonie, Leeuwarden 
Wilco Feiken (24): “De rolstoelplaatsen liggen aan beiden zijden vooraan. Je kunt naast elkaar zitten en hebt goed zicht. Het gebouw is sfeervol en prima toegankelijk. Alleen het toilet is nogal krap, zeker voor mensen die hulpmiddelen willen legen en reinigen. Gelukkig is er een vrijwilliger om me te helpen. In de foyer schuift het personeel direct een tafel bij, zodat we allemaal bij elkaar kunnen zitten. Gezellig!” 

Test 2: Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

Jennifer Decauwer (44): “Mijn man en ik maken beiden gebruik van een elektrische rolstoel, dus een avondje uit is een uitdaging. We gaan graag naar cabaret of een musical. Carré springt er voor ons uit, zowel qua toegankelijkheid als beleving. Het begint al met de butler die de deur voor je openhoudt. Handig én leuk. Het gebouw is prima toegankelijk, ook al zijn de paden wat smal. Zelfs de steile helling naar de zaal is te doen. Het personeel is buitengewoon behulpzaam. Rolstoelgebruikers zitten midden in de zaal en hebben een superuitzicht. Je zit naast en niet achter elkaar, zoals vaak het geval is. Zo ben je echt sámen op stap.”

Test 3: Orpheus, Apeldoorn
Yvonne Toet (65): “Ik kom hier vaak. Het gebouw oogt licht en vriendelijk en is heerlijk ruim. Ideaal voor rolstoelers. De foyer, met gezellige zithoekjes, en de bar zijn gemakkelijk te bereiken. Als je een rolstoelplek boekt met begeleider staat er bij binnenkomst naast jouw plek al een losse stoel. Omdat de rolstoelplekken hoger liggen, heb je vrij uitzicht over de hoofden heen. Een mogelijke hindernis voor mensen in een handbewogen rolstoel is de entree. Omdat het pad vrij steil is, kan dat zwaar zijn, zeker bij een verminderde armfunctie. Maar het personeel is supergastvrij en staat klaar om je te helpen.”

Test 4:  Beatrix Theater, Utrecht

Dees van Bokhorst (44): “Ik kom hier graag voor mooie musicals. Het theater is met de trein uitstekend bereikbaar en het personeel komt meteen naar je toe. Je hoeft niet in de rij te staan. Twintig minuten voor de show mag je de zaal al in, zodat je rustig je plekje kunt zoeken. Jammer dat de foyer uitsluitend bereikbaar is met een trapje. Gezellig bij de bar zitten is uitgesloten. Daarom rijdt er in de pauze een karretje door de zaal met drankjes, snoep en ijs. De rolstoelplaatsen liggen aan weerszijden van de zaal en op een plateau in het midden, dat een perfect uitzicht biedt op het podium. Je kunt de acteurs bijna aanraken!”

Test 5: Circustheater, Scheveningen
Michael Goeman (41): “Mijn vrouw en ik houden van alles wat musical is: de kostuums, de decors en de zang. Dit theater is ruim opgezet, met brede paden. Helaas worden mensen die een rolstoel gebruiken niet zo gastvrij onthaald. Tegelijk met de twee rolstoelplaatsen, voor mijn vrouw en mij, hadden we drie reguliere kaartjes geboekt. Het personeel begreep niet dat we er moeite mee hadden dat onze familieleden aan de andere kant van de rij zaten. Je wilt toch bij elkaar zitten als je samen een avondje uit boekt? De rolstoelplaatsen liggen ook nog achter elkaar in het gangpad, waardoor je het podium niet kunt overzien. En als mensen de zaal willen verlaten, zit je danig in de weg. Gelukkig vergeet ik bij een adembenemend spektakel alles om me heen.”

Test 6 Parktheater, Eindhoven
Chantal van Dijk (46): “Sfeervol, dit theater. Handig ook dat je voor de deur kunt parkeren met je invalidenparkeerkaart. Ik ga elke maand wel een keer naar het theater en tour heel Brabant door, vooral voor musicals. Het is wel erg druk bij de lift. Die is klein, één rolstoel en een begeleider en hij is vol. Verder is het gebouw prima toegankelijk. Aan weerszijden achter in de zaal kun je in een zee van ruimte met meerdere rolstoelen naast elkaar zitten. Het zicht is uitstekend, en zelfs de tafeltjes in de foyer hebben de juiste hoogte voor rolstoelers. Het personeel is gastvrij en behulpzaam, het toilet prima aangepast. Wat wil je nog meer!”   

Help mee en vul de Ongehinderd-app. Deze ap is gratis te downloaden via de appstore of Play store.