Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Marc de Hond: "Ik heb nu twee handicaps"

27-03-2017

2017 begon spannend voor Marc de Hond: uitgerekend op de première van zijn tweede theatershow ‘Wie bang is, krijgt ook klappen’ zou hij vader worden. Maar dochter Livia Jasmin besloot een paar daagjes eerder te komen. De avond na haar geboorte stond Marc weer in het theater. Tijd om eens bij te praten over vader zijn en zijn nieuwe theatershow.

Je staat in het theater met je tweede voorstelling. Wanneer dacht je: ik wil het theater in?
“Ik had de fantasie vroeger al. Dan zat ik in de zaal en dacht: dat lijkt me echt gaaf om te doen. Vier jaar geleden werd ik gevraagd om mee te doen met de Lul-verhalen, waarin allemaal ‘bekende’ mannen een intiem verhaal vertellen. Opeens stond ik in een vol theater mijn verhaal te vertellen. De reacties waren heel positief.”

Wat voor gevoel geeft spelen jou?
“Natuurlijk zijn er hoogtepunten, zoals een première, maar het is ook gewoon werk. In twee maanden 35 voorstellingen spelen, dat is best zwaar. Al is het wel leuker dan ‘normaal’ werk.”

Waarom moeten we deze voorstelling gaan zien?
“De show gaat over het overwinnen van angst. Ik vertel hoe ik mijn eigen, soms bizarre, angsten heb teruggebracht tot gezonde proporties. En vooral ook: hoeveel leuker mijn leven sindsdien is. Er zijn mensen die het gevoel hebben dat we in angstige tijden leven, dan zou je er wat aan kunnen hebben. En anders heb je gewoon een leuke avond.”

Je bent net vader geworden, gefeliciteerd! Uitgerekend op de première van je tweede theatervoorstelling zou je dochter komen. Heeft dat je stress bezorgd?
“Nee, dat heb je toch niet in de hand. Ik heb me gewoon zo goed mogelijk voorbereid op de voorstelling. Met in mijn achterhoofd dat er elk moment een telefoontje zou kunnen komen. Ik heb geleerd me niet druk te maken om dingen waar je toch geen invloed op hebt."

Wat heeft je het meest verrast aan vaderschap?
“Dat het zo vanzelf gaat. Aan de ene kant is het ‘t meest bijzondere, aan de andere kant het meest normale wat je kan meemaken. Op het moment dat je kind geboren wordt ga je vanzelf de juiste dingen doen. Het instinct neemt het over. Dat vind ik heel mooi.”

Wat vind je het leukste aan vader zijn?
“Knuffelen!”

Heeft het vaderschap je veranderd?
“Vanaf het moment dat je ouders wordt heb je meteen een heel specifiek doel in je leven: er zijn voor je kind. Zo hoop ik dat ik heel oud word, iets waar ik voorheen niet mee bezig was. Ik wil heel graag zien wat voor meisje mijn dochter wordt en wat ze allemaal gaat doen. Daar kan ik me echt op verheugen.”

Wat vind je de grootste uitdaging aan vader zijn? Loop je ook tegen dingen aan die je lastig of júist beter kunt als pappa in een rolstoel?
“Tot nog toe gaat het prima. Ik heb een heel netwerk van pappa’s in rolstoel dus kan mooi ideetjes afkijken. Zo hebben we een verhoogd bedje waar ik onder kan met mijn rolstoel. De onderkant kan open, zodat ik mijn dochter er zelf in en uit kan halen en kan verschonen. Maar ik zeg eerlijk, ze is pas twee maanden en ik heb nog geen kinderwagen in de auto gestopt. Maar ach, als het niet lukt, heb ik altijd nog een draagzak. Ik maakte in mijn eerste show de grap dat een baby een grotere handicap is dan een dwarslaesie. Nu heb ik ze alle twee.”

Tip! Marc op de bühne zien? 
‘Wie bang is, krijgt ook klappen’ is het hele jaar te zien in theaters in het land. De speellijst (tot en met mei) bekijken en kaarten kopen kan via marcdehond.nl en diverse theaters. Marcs eerste show ‘Scherven brengen geluk’ gemist? Omdat het in december vijftien jaar geleden is dat Marc een dwarslaesie opliep bij een operatie, en hij dat zelf reden vindt voor een feestje, tourt hij in december nog een keer met zijn eerste theatershow. Hierin vertelt hij hoe hij zijn dwarslaesie heeft leren accepteren en zelfs omarmen. Kaarten voor ‘Scherven brengen geluk’ zijn vanaf 1 juni te bestellen via marcdehond.nl en via de diverse theaters.