Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Veteraan Nico met de Zonnebloemauto naar het jubileum van de onderzeedienst van de marine

Veteraan Nico ziet ‘zijn jongens’ weer

10-07-2017

Van de jongste matroos tot de oudste veteraan. Ieder (voormalig) bemanningslid vierde dit jaar het 111-jarig jubileum van de Onderzeedienst mee. Ook de 88-jarige Nico Peijer wilde erbij zijn. Hij reisde af naar de basis in Den Helder, met de Zonnebloemauto.

Meer dan dertig jaar – van 1946 tot 1978 – werkte Nico voor de Koninklijke Marine, waarvan zeven jaar voor de Onderzeedienst. Als chefkok ging hij mee op missies, op onderzeeboten, vaak in oorlogsgebied. “Ik heb de hele wereld gezien en veel jongens leren kennen. Ze noemen me nog steeds ‘Kokkie’”, vertelt hij trots. Hij is één van de oudste veteranen van de Onderzeedienst. “Maar ik blijf betrokken. Eens een onderzeebootman, altijd een onderzeebootman.”

Hechte club

Omdat het dit jaar precies 111 jaar geleden is dat de eerste Nederlandse onderzeeboot in dienst werd gesteld, werd een jubileumviering gehouden op de basis bij de haven in Den Helder. Reünistenvereniging Onderzeedienst was daarbij ook uitgenodigd. “Elke vijf jaar komen we bij elkaar. Zo blijven we op de hoogte van het werk, maar ook van elkaar. Gezien mijn leeftijd is het misschien wel de laatste keer dat ik hierbij kan zijn.”

Veteraan Nico met de Zonnebloemauto naar het jubileum van de onderzeedienst van de marine

Schotwond

En dus wilde Nico het niet missen. Dat bracht wel een logistieke uitdaging met zich mee. Nico maakt namelijk gebruik van een rolstoel. Dit vanwege een aandoening aan zijn knie, veroorzaakt door een schotwond uit het verleden. Daarom is hij afhankelijk van aangepast vervoer. “Maar mijn beperkte kilometers van het Valys-vervoer zijn zo op als ik helemaal naar Den Helder moet rijden vanuit mijn woonplaats Arnhem. Dus ik moest iets anders verzinnen.”

Geweldig idee

Wil van der Eerden, vrijwilliger bij de lokale Zonnebloem, kwam het verhaal van Nico op het spoor en adviseerde de Zonnebloemauto. Hij bood zichzelf aan als chauffeur. “Een geweldig idee”, aldus Nico. “Deze auto brengt ons niet alleen van A naar B, zoals een taxi, maar hij blijft de hele dag bij ons. Zo kunnen we gaan wanneer we willen.” 

Nieuwe onderzeeboten

En zo rijden de twee, met de vrouw van Nico erbij, eind juni naar de basis. Bij wijze van uitzondering hebben ze toestemming om de Zonnebloemauto op het terrein te parkeren. Pal naast de feesttent. “Dat scheelt enorm veel tijd en energie”, aldus Wil. Tijdens de dag worden de laatste ontwikkelingen op het gebied van Nederlandse onderzee-activiteiten gedeeld. Nico is onder de indruk. “In 2020 heeft Nederland nieuwe boten nodig. Heel interessant om de ontwikkelingen te volgen.”

Veteraan Nico met de Zonnebloemauto naar het jubileum van de onderzeedienst van de marine 

Hecht gevoel

Na de lezingen is het tijd om oude contacten op te halen. Nico mengt zich in de groep. “We zijn allemaal hetzelfde, een bijzonder slag volk”, licht hij toe. “Dat moet ook wel, want anders houd je het niet weken met elkaar vol onder water. Dat hechte gevoel komt elke keer weer terug.” 

De koning zien

Na een paar uur slaat bij Nico de vermoeidheid toe en rijden ze terug naar huis. “Fijn dat ik dat nu zelf kan bepalen, zonder afhankelijk te zijn van een taxi die ik vooraf had moeten bestellen.” Onderweg dwalen zijn gedachten af naar het volgende uitje: de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. “Dan ga ik de koning zien. Dat is toch fantastisch?”