De Zonnebloemauto op de Invictus Games

'Als vrijwillige chauffeur maak je grote impact'

Vrijwilliger Simon de Jong tijdens de Invictus Games

Dat je als vrijwillige chauffeur voor de Zonnebloemauto bijzondere momenten meemaakt, laat Simon de Jong deze week wel zien. Van 16 tot 22 april vinden de Invictus Games plaats in Den Haag. Het internationale sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen heeft Prins Harry als boegbeeld. Achter de schermen draagt ook Zonnebloemvrijwilliger Simon de Jong zijn steentje bij als chauffeur.

Aan de Invictus Games nemen meer dan 500 deelnemers uit 20 landen deel. Simon (op de foto met blauwe bodywarmer) zag een oproep vanuit de Zonnebloem voor chauffeurs voor de Zonnebloemauto. “Op drie verschillende dagen rijd ik deelnemers van hun hotels naar het Zuiderpark, waar ze deelnemen aan de Invictus Games. Erg leuk om te doen, zeker omdat ik op deze manier uitzonderlijke mensen ontmoet. Zo heb ik Iraakse veteranen gereden. Erg vriendelijke mensen, met wie ik met enig improviseren een aardig gesprek kon voeren.”

Veel dankbaarheid van deelnemers

Simon is inmiddels met pensioen, maar bepaald geen stilzitter. Bijna een halve eeuw geleden nam hij als Zonnebloemvrijwilliger deel aan een vaarvakantie en sindsdien heeft hij ontelbare rollen op zich genomen. “Momenteel ben ik voorzitter van het regiobestuur Gouwe IJssel en lid van de Vakantie Adviescommissie.” Zijn drijfveer? “Ik beteken graag wat voor een ander. En bij de Zonnebloem krijg je daar ook heel veel dankbaarheid van deelnemers voor terug.”

De tekst gaat verder onder de foto

Toyota Proace Zonnebloemauto

'Lijkt het je wat? Dan meld je je aan voor de rit'

De aangepaste Zonnebloemauto’s maken het mogelijk om mensen in een rolstoel of met scootmobiel laagdrempelig door Nederland te vervoeren. Omdat niet iedereen een familielid of kennis heeft die kan rijden, biedt de Zonnebloem vrijwillige chauffeurs aan bij het boeken van de auto. Helaas is er momenteel een tekort aan vrijwilligers.

Simon ziet weinig praktische bezwaren: “Via het nationaal bureau van de Zonnebloem wordt gevraagd wie er beschikbaar is en hoor je wat de rit inhoudt en hoeveel tijd ermee gemoeid is. Kun je en lijkt het je een leuke rit? Dan meld je je aan. Je moét niks.”

Voor het eerst rijden in een Zonnebloemauto kan best spannend zijn. Je draagt immers de verantwoordelijkheid over een ander en moet ook zijn of haar rolstoel goed vastzetten in de auto. Uiteraard krijgt de chauffeur een eerste uitleg. Ook zijn er instructievideo's voor het vastzetten van een rolstoel of scootmobiel. “De Zonnebloemauto rijdt gewoon als een normale auto, dat merk je snel zat.”

Mensen zijn enorm geholpen

Simon ervaart in de praktijk de impact die hij maakt met zijn vrijwilligerswerk: “Je maakt het mogelijk dat mensen kunnen deelnemen aan belangrijke familie-activiteiten zoals een huwelijk of begrafenis. In Nederland heb je wel aangepast vervoer, maar vaak gaat het om deeltaxi’s die een flinke omweg moeten maken en daardoor niet op tijd kunnen zijn. Dan zijn mensen enorm geholpen als een Zonnebloemvrijwilliger ze op kan halen en weer thuis kan brengen. In de auto leer je elkaar al snel goed kennen. De dankbaarheid na afloop geeft mij ontzettend veel voldoening.”