Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Een ode aan de vrijheid

International Wheelchair Day: samen de stad onveilig maken

Ans en Joop in Textielmuseum

Ieder jaar is het op 1 maart Internationale Rolstoeldag (International Wheelchair Day). Op deze dag vieren rolstoelgebruikers over de hele wereld de positieve impact die een rolstoel op hun leven heeft. Voor de Tilburgse Ans de Rooij (60) betekenen haar rolstoel en scootmobiel vooral vrijheid: “Ik rijd er de hele stad mee door.”

“Als je invalide raakt kun je bij de pakken neer gaan zitten, maar dat past niet bij mijn karakter”, zegt de goedlachse Ans, deelnemer van de Tilburgse afdeling ‘t Zand-Wandelbos. “Bij de Zonnebloem tref ik mensen met dezelfde positieve mindset. Daar geniet ik van.”

‘Flinke klap, maar ook weer niet’

Tien jaar geleden raakte Ans betrokken bij een ongeval. Na haar werk reed ze op haar scooter naar huis, toen een afslaande automobilist haar over het hoofd zag. Het gevolg: een zwaar beschadigd been, dat zes jaar geleden door complicaties geamputeerd moest worden. “Dat was een flinke klap, maar toch ook weer niet”, vertelt Ans nuchter. “De jaren ervoor had ik veel pijn. Moest ik ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Amputeren was de enige optie, dus ik dacht: toe maar. Mijn been was er nog geen twee uur af of ik was alweer geintjes aan het maken. Ik ben altijd vrolijk geweest en ik blijf vrolijk.”

Vrij bewegen in rolstoel

“Zonder de Zonnebloem was ik echt een huismusje geworden. De vrijwilligers en de andere deelnemers geven me echt het gevoel dat ik erbij hoor”, zegt Ans met Tilburgse tongval. “Als je invalide raakt, betekent dat een enorme omschakeling in je leven. Je moet over zoveel dingen nadenken als je ergens heen wilt… Gelukkig kan ik me in mijn aangepaste appartement vrij bewegen in mijn rolstoel. En buiten kan ik flinke afstanden afleggen in mijn scootmobiel.”

Samen de stad in op de scootmobiel 

Sinds een paar maanden heeft de broer van Ans ook een scootmobiel. “Dan zegt hij: ‘Kom op Ans, we gaan samen even de stad onveilig maken.’ Of we rijden naar een van de weekmarkten. Als we zo met zijn tweetjes door Tilburg touren, zijn we net twee kleine kinderen, haha. We lachen en gieren het uit. Het bereik van mijn scootmobiel is veertig kilometer. Ik kan er zelfs op en neer mee naar België rijden vanuit hier.”

Rolstoelvriendelijke winkelcentra

Naast de markten bezoeken Ans en haar broer ook graag winkelcentra. “Die zijn rolstoelvriendelijker dan het stadscentrum”, weet de Tilburgse inmiddels uit ervaring. “En het Spoorpark, een groot park in het midden van de stad, hebben we sinds kort ontdekt. Daar kunnen we lekker doorheen zoeven en ook een stop maken voor een lekker kopje warme chocolademelk.”

Eropuit in rolstoel of scootmobiel

Dat Ans haar broer heeft, is haar veel waard: “Vaak zegt hij spontaan: ‘Ik kom je nu ophalen!’ Vroeger was onze band niet zo sterk, die is sinds ik invalide ben echt gegroeid.” Andere redenen voor Ans om er dagelijks op uit te trekken in haar rolstoel of scootmobiel zijn haar vriend, die in Driebergen woont, en haar hondje. “Dat zijn mijn grote liefdes. Een schat van een man en een schat van een poedel.”

In de Zonnebloemauto naar het museum

Om haar bereik te vergroten huurt Ans af en toe een rolstoelauto. Onlangs maakte ze voor het eerst gebruik van de Zonnebloemauto. Samen met vrijwilliger Joop van de Ven bracht ze een bezoek aan het TextielMuseum. Ans: “Voor het eerst in de Zonnebloemauto was best even spannend. Vooral toen ik achteruit de helling af moest rijden. Maar dat ging gelukkig goed.” Van het TextielMuseum genoot ze: “Een mooi en heel rolstoelvriendelijk museum. De deuren waren breed, er was een handige lift en een invalidentoilet.”

Aapjes op je rolstoel

Waar Ans zich in het begin nog wel eens afgeremd voelde, zorgt haar rolstoel er nu juist voor dat ze gelukkig nog volop mobiel is. Iets om op een dag als de Internationale Rolstoeldag (International Wheelchair Day) bewust bij stil te staan. Een leuke tip van Ans: “Bezoek eens Avifauna of de Apenheul. Dat is geweldig, met al die aapjes die op je rolstoel komen zitten.”