Ultiem gevoel van vrijheid op de piste

wintersport

Met een beperking kun je vaak nog prima sporten. Dus ook op de lange latten! Voor iedereen is er wel een oplossing om aanpast te kunnen wintersporten. 

En de sport wint aan populariteit. Georganiseerde reizen zitten binnen no-time vol en op de pistes word je regelmatig links en rechts ingehaald door langszoevende zitskiërs. Ervaringsdeskundige Marilou Kornmann (26) weet wel waarom: “In de sneeuw merk je niets van een handicap. Op de piste is iedereen gelijk.”

Vrijheid

Iedere wintersporter herkent dat gevoel van ultieme vrijheid. Als je met vijftig kilometer per uur naar beneden skiet en de ijzige wind je in het gezicht slaat, vergeet je even alles om je heen. Marilou kan het iedereen aanraden. Ze zit in een rolstoel en gaat ieder jaar op wintersport via Ski-Uniek, een stichting voor skiën met een beperking. 

Zelfstandig skiën

Al van jongs af aan gaat de sportieve twintiger naar de sneeuw. Marilou ging mee de berg op, maar als pa, ma en haar broertje en zusje in de witte wereld verdwenen, bleef zij achter in het restaurant met een boek en een tekening. Hartstikke prima natuurlijk, maar ze wilde meer. De Zuid-Hollandse maakt kennis met het aangepast wintersporten als ze als tiener even mag plaatsnemen in de zitski van een kennis. “Daarin werd ik geskied door een begeleider, dus dat was eigenlijk een beetje saai. Ik wilde zelfstandig kunnen skiën!” Daarom meldt Marilou zich op haar zestiende aan voor lessen en een georganiseerde reis.

Marilou Kornmann

Skiën is voor iedereen!

Er ging direct een wereld voor haar open. “Ik glijd de piste af in een mono-ski. Dat is een kuipje waaronder één ski is gemonteerd. Met stokski’s, skistokken met mini-ski’s die mee glijden over de sneeuw, houd ik mijn balans. Skiën is voor mij het ultieme gevoel van vrijheid. Je kunt er alle pistes mee af op hetzelfde tempo als andere wintersporters. Er zijn er die in een zitski gewoon een zwarte piste af rauzen. Je hebt een beperking, maar op de piste is dat helemaal niet belangrijk!” Zelfs de skiliften zijn geen obstakel voor de wintersporters. “Elke zitski heeft een systeem om het kuipje vast te ketenen aan de sleeplift. En ook stoeltjesliften kun je prima gebruiken met aangepast materiaal.” Alleen als ze valt moet een mede-skiër Marilou een handje helpen. “Mezelf opdrukken, is voor mij te zwaar. Gelukkig helpt een vrijwilliger me graag overeind.”

Een eerste les

Marilou raadt iedereen aan eerst les te volgen in Nederland om de basis onder de knie te krijgen en te wennen aan het materiaal. Dat kan bij één van de verenigingen voor aangepast wintersporten, maar ook sommige skischolen in skigebieden bieden lessen aan op zitski’s. “Bij zo’n eerste les begin je heel laagdrempelig op een bijna vlak stuk. Je moet eerst leren voelen wat een ski doet. Wanneer glij je, hoe kun je remmen. Bochtjes draaien, leer je later, maar je mag al wel direct een keer de heuvel af. Ik ben wat angstig aangelegd, maar had de techniek toch al heel snel onder de knie!”

Skiën is voor iedereen

En er is goed nieuws. Bijna iedereen kan het leren! Als twee of in ieder geval één van je ledematen functioneren, kun je al overweg met een zitski. Sturen doe je namelijk met je bovenlichaam. Als je een bocht wilt inzetten, draai je je bovenlichaam of schouders in. En er zijn veel verschillende manieren van aangepast wintersporten. Op zoek naar meer stabiliteit? Kies dan voor een zitski met een onderstel met twee ski’s (bijvoorbeeld het type Bi-Unique). Soms word je hierbij vastgehouden door een begeleider.

Wel naar de sneeuw, maar geen zin om de latten onder te binden? Marilou heeft leuke tips. “Wandelen in de bergen is wel heel lastig met een rolstoel, maar met een stoel met een soort mountainbike-banden red je je al een stuk beter. Ook een tocht met sledehonden is een aanrader. Maar het blijft toch het allerleukste om zelf de piste af te zoeven!”

Enthousiast geworden?

Marilou ging al mee op wintersport met familie voordat ze begon met zitskiën. Maar ook enthousiastelingen zonder wintersportervaring kunnen het leren. Lees haar tips om op en top voorbereid op reis te gaan.