Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Zo trotseer je de winter in een scootmobiel of rolstoel

De wintermaanden staan voor de deur en buiten wordt het kouder. Grote kans dat sneeuw en ijs zich binnenkort aandienen. Leuk voor kinderen die willen sleeën of schaatsen, maar als je in je rolstoel of scootmobiel naar buiten moet, kan sneeuw of ijzel op straat knap lastig zijn.

En dat terwijl scootmobielen volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) sowieso al niet zo veilig zijn. Zo knijpen bestuurders weleens het gas in als ze willen remmen en zijn de scootmobielen niet stabiel genoeg, volgens SWOV. Tel daarbij het gevaar van sneeuw en ijzel op en er is alle reden om deze survivaltips bij winterweer eens goed te bekijken.

5 tips om er deze winter veilig op uit te gaan met je rolstoel of scootmobiel

Tip 1: Laat jezelf zien

Zorg voor goede verlichting. Opvallen in het verkeer is tijdens deze donkere dagen extra belangrijk. Controleer je lampen dus voor vertrek en zorg dat je ook in een rolstoel opvalt. Bijvoorbeeld met spaakreflectoren. Trek geen donkere kleding aan, maar kies voor lichte kleuren. Nog beter: een fluorescerend hesje of een lichtgevende band om je arm.

Tip 2: Check je banden
Bekijk voor vertrek het profiel van je banden. Zijn de groeven in het rubber nog diep? Dan zit je goed. Door het profiel heb je grip, ook bij sneeuw of gladheid. Toch is het altijd verstandig om uit voorzorg een tempootje lager te rijden.

Wil je met een rolstoel door de sneeuw? Dan kan het helpen om een klein beetje lucht uit je banden te laten lopen. Een plattere band maakt meer contact met de straat en zorgt daardoor ook voor meer grip. Laat alleen niet te veel lucht ontsnappen, want dat rijdt niet lekker als je ergens naar binnen gaat.

Tip 3: Voorkom problemen met je accu
In de winter verliezen accu’s een deel van hun capaciteit. Ook die van je scootmobiel. Daardoor is de afstand die je met een volle accu kunt rijden korter dan je misschien gewend bent. Laad de accu voor vertrek dus helemaal op. Dat opladen doe je het beste bij kamertemperatuur. Maak je in de winter minder gebruik van je scootmobiel? Dan is het belangrijk om de accu toch eens in de twee a drie weken op te laden, omdat die anders kapot kan gaan.

Tip 4: Pak de handbike of leer hoe je een wheelie maakt

Het zijn de kleine wieltjes aan de voorkant van een rolstoel die als eerste vastlopen in de sneeuw. Heb je een handbike? Maak daar dan gebruik van als er sneeuw ligt, die tilt de voorwieltjes van de grond. Ook weten hoe je een wheelie maakt kan handig zijn, bijvoorbeeld als je voorwieltjes vastlopen of als je over een grote klomp sneeuw heen moet komen.

Tip 5: Blijf warm en droog

Brrrrr. Als het buiten koud is, heb je daar als bestuurder van een scootmobiel extra last van, omdat je stil zit. Voor de scootmobiel zijn speciale hoezen en poncho’s beschikbaar om het dashboard en jou droog te houden.

 
Ook als rolstoelgebruiker beginnen je tanden al snel te klapperen. Trek daarom lekker warme kleding aan. Een sjaal en handschoenen zijn geen overbodige luxe. En wist je dat je de meeste warmte verliest via je hoofd? Tijd om een muts uit de kast te halen, dus. Voor rolstoelgebruikers is het belangrijk om goede handschoenen uit te kiezen. Ga voor waterafstotende exemplaren met antislip voor voldoende grip op de hoepels. Tip: kijk eens voor paardrijhandschoenen. Die hebben vaak een antisliplaag en zijn lekker warm.

Bonustip

En als laatste misschien wel de belangrijkste tip als bonus: rijd rustig. Haastige spoed is zelden goed… vooral als het sneeuwt of ijzelt. Pas je snelheid aan aan de omstandigheden en vertrek op tijd, zodat je niet harder hoeft te rijden dan je eigenlijk zou willen. Heb je meteen meer tijd om eens rustig om je heen te kijken en te genieten van de wonderlijke winterwereld. Want zo vaak komt dat in Nederland nou ook weer niet voor.