Cookies

De Zonnebloem gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren, gebruiksgemak te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer u gebruik maakt van deze website. Meer informatie over de cookies kunt u vinden op onze privacy pagina.

"Nu kan jij ook mee, papa!"

28-01-2019

Verstoppertje spelen, naar het pretpark, zwemmen in zee. Lotte van acht zit niet graag stil. Haar favoriete speelmaatje? Papa Marco, die sinds een aantal jaar in een rolstoel zit. Met hulp van de Zonnebloem kunnen ze samen de wereld aan.

De band tussen Lotte en haar vader is hecht. Ze hebben dan ook veel meegemaakt samen. Dat begon vijf jaar geleden, toen Marco door ernstige complicaties na een operatie in coma raakte. Hij overleefde het ternauwernood... Wel belandde hij in een elektrische rolstoel, waardoor zijn leven op zijn kop stond. Een spannende periode, waarin ook zijn huwelijk geen stand hield.

Lekker buiten spelen

Maar Marco is niet het type dat bij de pakken neer gaat zitten. Hij vond een eigen aangepaste woning en geniet nog volop van het leven. Elk weekend komt zijn 8-jarige spring-in-‘t-veld op bezoek, die dezelfde levenslust heeft als haar vader. “Ze heeft het naar haar zin op school en doet alle dingen die een 8-jarige leuk vindt. Knutselen, tv kijken. Of lekker buiten spelen.”

Bekijk de video: 

Met een beetje hulp

Het liefst wil Lotte dat haar vader volop meedoet. “Maar ik kan nu eenmaal niet alles. Dan kijkt ze beteuterd en zegt ze: ‘oh nee… dat kan jij niet…”. Die teleurstelling op haar gezicht, dat is pijnlijk voor een vader. Daarom kijken we zoveel mogelijk naar wat we samen wél kunnen ondernemen. Met een beetje hulp kan heel veel.”

Eigen gang gaan

Zo heeft Marco voor langere afstanden aangepast vervoer nodig, zoals de Zonnebloemauto. “Dan kan Lotte gezellig mee in de auto. En mijn ouders kunnen er ook nog bij. Kunnen we lekker onze eigen gang gaan met z’n allen. Naar een pretpark, of ergens een nachtje logeren.”

Waterlijn

Zo gingen ze in de zomer met het hele gezin naar het strand. “Lotte woont daar vlakbij en komt er wekelijks. Maar nooit met mij, want ik kan niet aan de waterlijn komen met mijn rolstoel. Nu kon dat wél, met wat hulp van de Zonnebloem. Met een speciale strandrolstoel kon ik zelfs helemaal de zee in.”

Heel speciaal

“Het water aan mijn voeten, dat had ik sinds mijn operatie niet meer gevoeld. Voor míj heel speciaal, maar dat vind ik op zo’n moment nog niet eens het belangrijkste. Ik hoefde mijn dochter een keer geen ‘nee’ te verkopen. Dat telt. Samen speelden we in de branding. “Nu kan je mee, papa!”, riep ze. “Dan maakt je hart een sprongetje.”

Bekijk ook de commercial: 

Marco is te zien in onze tv-commercial. Ook daar geniet hij van het strand. In deze commercial is ervoor gekozen een gezinssituatie te laten zien; met vrouw, dochter en zoon. Buiten Marco zijn dit allemaal acteurs. In werkelijkheid is Marco gescheiden. Het meisje op de foto hierboven is wel zijn dochter.