Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Met Zonnebloemauto terug naar een speciale plek

01-04-2019

Magda groeide op vlakbij het strand en bracht met haar gezin hele zomers door op Scheveningen. Vandaag is ze met de Zonnebloemauto terug naar die speciale plek. Bij de vloedlijn knijpt ze in de hand van dochter Dineke. “Nooit gedacht dat ik bij de zee kon komen met mijn rolstoel. Geweldig om hier samen te staan. Wat hebben we hier fijne herinneringen, hè Dien?” 

Magda werd geboren in Loosduinen, op steenworp afstand van het strand. Later vestigde ze zich met haar man en drie kinderen in Den Haag. Vele zonnige dagen bracht ze met de kinderen door op het Scheveningse strand. Doordat Magda als kind polio heeft gehad wordt ze met het verstrijken van de jaren steeds minder mobiel. Inmiddels is ze al een aantal jaren afhankelijk van een elektrische rolstoel en woont ze in een aanleunwoning in Rijswijk. Waar ze ook deelnemer is bij de plaatselijke Zonnebloemafdeling.

Aangepast vervoer

Trouw reist Dineke wekelijks van het Zeeuwse Kloetinge naar Rijswijk om haar moeder met van alles te helpen. En als Magda ergens in de buurt naartoe moet, komt ze met liefde een keertje extra. Een dagje samen eropuit is een uitdaging omdat Magda aangepast vervoer nodig heeft. Daarom zijn ze zo blij dat er een Zonnebloemauto te huur is, gewoon in de buurt. 

Vloedlijn

Via een betonnen pad bereiken ze samen de vloedlijn. Magda kijkt naar de golven, terwijl Dineke schelpjes opraapt. “Ik wist niet dat dit pad er was. Wat een ontdekking. Ik word er zo blij van om hier samen te staan. Hoe lang is dit niet geleden? Hier liggen zoveel dierbare herinneringen.” Dineke omhelst haar. “Weer een hoogtepunt, mam. Dat tellen we op bij die van het schip.” Magda knikt. In 2012 gingen moeder en dochter voor het eerst mee met MPS de Zonnebloem. Na jaren zorgen om en voor hun dementerende vader en echtgenoot; voor het eerst samen weg. Magda glimlacht. “Zo’n hele week samen is heel speciaal. In het dagelijks leven moet er van alles. Aan boord nemen de vrijwilligers je alle zorgen uit handen en kun je volop genieten van het samenzijn.” Dineke knikt. “Tijdens zo’n week zijn we even gewoon moeder en dochter. Zonder de zorgen van alledag. Net als vroeger.” Magda kijkt veelzeggend. “En net als vandaag.”

Wetsuits

Een zeemeeuw vliegt krijsend langs. Een paar blonde meiden in wetsuits lopen langs met hun surfplank op hun hoofd. Ze groeten Magda en Dineke en die groeten vrolijk terug. Magda geniet zichtbaar van de zonnestralen op haar gezicht en de zeelucht die ze na al die jaren weer op kan snuiven. In de verte de vuurtoren waar moeder en dochter net nog stonden omdat je er zo’n mooi uitzicht hebt over de sikkelvormige baai met aan het einde de pier met het kenmerkende reuzenrad.

Garnalenkroketje

Even later, in het strandrestaurant, hapt Magda in een garnalenkroketje. Ze zit prinsheerlijk in het zonnetje op het terras, uit de wind én met uitzicht op ‘haar zee’. Waar de surfers het ervan nemen op de gestroomlijnde golven. “Heerlijk om samen helemaal uit het leven van alledag te zijn. Zeggen waar je zin in hebt, wat je leuk vindt om te doen. Soms ga ik wel met de taxi, maar die komt dan te vroeg en dan weer te laat. Met deze auto heb je alles zelf in de hand. Ik wist niet wat we precies gingen doen vandaag. Verras me maar, zei ik. Het is een feestje gebleken. Een dag zo onbekommerd met je kind op stap kunnen is ontzettend waardevol. Helemaal op mijn leeftijd. Ik kan mijn geluk niet op.” 

Ook de Zonnebloemauto huren?

De Zonnebloemauto is een rolstoelauto die voor iedereen met een lichamelijke beperking te huur is. Er staan meer dan vijftig auto's verspreid over Nederland. Ook is het mogelijk om een vrijwillig chauffeur aan te vragen. Lees hier meer over de Zonnebloemauto en hoe het huren in zijn werk gaat.