Cookies

De Zonnebloem gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren, gebruiksgemak te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer u gebruik maakt van deze website. Meer informatie over de cookies kunt u vinden op onze privacy pagina.

Vijf jaar Zonnebloemauto: 17.000 onvergetelijke dagen!

03-07-2019

Vijf jaar geleden werden de eerste zes Zonnebloemauto’s geïntroduceerd. En dat aantal groeide in de daaropvolgende jaren flink. De teller staat inmiddels op 52. Een prachtig aantal waardoor een aangepaste rolstoelauto voor steeds meer mensen met een lichamelijke beperking binnen bereik is.

 

Het begin

Projecteigenaar Matthijs de Bruin van de Zonnebloem vertelt over het ontstaan van dit initiatief: “Uit gesprekken met onze deelnemers kwam naar voren dat zij op problemen stuiten rondom mobiliteit zodra zij eropuit willen gaan. Vaak is men gebonden aan een rolstoel of scootmobiel. Het vinden van geschikt vervoer is dan een grote uitdaging: bussen en treinen zijn beperkt toegankelijk, taxi’s zijn prijzig én lastig te plannen. En aangepaste huurauto’s zijn er nu eenmaal weinig. Hier moest dringend verandering in komen. Daarom zijn we in 2014 met de Zonnebloemauto gestart, een aangepaste huurauto die ervoor zorgt dat mensen die gebonden zijn aan een rolstoel of scootmobiel flexibel én betaalbaar eropuit kunnen.”

 

2,2 miljoen kilometers

De eerste Zonnebloemauto werd op 2 juli 2014 onthuld in Dierenpark Amersfoort. Matthijs: “Dankzij de financiële bijdrage van diverse bedrijven en andere financiers hebben we onze vloot flink kunnen uitbreiden tot 52 rolstoelhuurauto's. In totaal zijn er de afgelopen vijf jaar meer dan 2,2 miljoen kilometers afgelegd met de Zonnebloemauto’s. Ze worden vaak gereserveerd om met familie of vrienden op pad te gaan. Voor één dag, een paar dagen of zelfs langer. Het is voor de huurders ook mogelijk kosteloos een Zonnebloemvrijwilliger als chauffeur in te zetten.”

 

17.000 onvergetelijke dagen

In vijf jaar tijd heeft de Zonnebloemauto al voor heel wat mooie ervaringen gezorgd, weet Matthijs. “In totaal hebben we huurders meer dan 17.000 onvergetelijke dagen bezorgd. Dagen die anders niet hadden kunnen plaatsvinden.” Niet alleen de cijfers tonen het succes aan; uit het klanttevredenheidsonderzoek komen enthousiaste reacties naar voren. “Een geweldige optie”, schreef een huurder. “Ik kan nu met zowel mijn vader die in een rolstoel zit, als mijn moeder én mijn partner in één auto iets leuks gaan doen!” “Te gek dat dit mogelijk is”, schreef een ander. “Er kan zoveel meer én je bent niet zo afhankelijk van een regiotaxi, die vaak niet op tijd komt. Je eigen dag indelen kan nu, voor een redelijke prijs!”

 

Elektische Zonnebloemauto

“Bewegingsvrijheid én de flexibiliteit om je eigen dag in te delen dus. Het zijn de belangrijke pluspunten die veel gebruikers van de Zonnebloemauto opnoemen. En die mogelijkheden komen voor steeds meer mensen met een lichamelijke beperking binnen bereik”, aldus Matthijs. “Met 52 Zonnebloemauto’s hebben we een landelijke dekking. Op de meest recente aanwinst zijn we ook enorm trots: de 100% elektrische Zonnebloemauto's die we onlangs in Amsterdam en Utrecht in gebruik hebben genomen. Een unicum in Europa!”

 

Het aantal Zonnebloemauto’s zal de komende jaren blijven groeien. “Zo kunnen we ons steentje bijdragen aan een grotere wereld voor mensen met een lichamelijke beperking!”