Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Angenis: Dit is voor mij het ultieme geluk

05-08-2019

Toen de zoon van Angenis Winter verhuisde, wilde ze niets liever dan bij hem op bezoek om zijn nieuwe woning te bewonderen. Maar doordat ze volledig rolstoelafhankelijk is, gaat dat niet zomaar. Met de Zonnebloemauto lukte het wel. “Ik zie mijn kinderen elke maand, maar zelden tegelijk. Dit was eigenlijk een dubbele wens die in vervulling ging.”

Angenis Winter is een geboren en getogen Friezin. Ze heeft vroeger geschaatst bij Holiday on ice en reisde de wereld over voor shows. Ook sierde ze in haar woonplaats Sneek veel de bühne als toneelspeler en danseres. Een tijd waar ze levendig over kan vertellen en die haar maakte tot een ‘bekende Sneekse’. Door meerdere reumatische ziektes raakte ze steeds meer fysiek beperkt en werd ze rolstoelafhankelijk. “Ik heb een heel actief leven geleid. Hard werken, veel reizen. Met mijn man en kinderen wildwaterkanoën. Toen mijn man overleed was dat een hele klap. Opeens zit je alleen thuis. Als je dan ook niet meer weg kunt… Dat is echt een hele dreun. Daarom kijk ik zo uit naar een bezoekje of een dagje uit, dan vergeet ik alles even. Dat is zo fijn.”

Wensactie

Angenis is deelnemer bij de Zonnebloemafdeling in Sneek. Op een dag laat ze trots de foto’s zien van de nieuwe woning van haar zoon Bart. ‘Wat zou ik graag zien hoe hij woont’, verzuchtte ze toen. De vrijwilligers wisten dat er in het kader van het jubileum een wensactie was waarbij je een dag huur met de Zonnebloemauto kon winnen en stuurden haar wens in. Vrijwilliger Maartje Rienstra: “Het is zo’n leuke en gezellige vrouw. Door haar beperkingen kan ze maar weinig, daarom gunnen we het haar zo.” 

Grote trots

Want haar grote trots zijn haar kinderen: dochters Sonja (51) en Ellen (48) en zoon Bart (34). Sonja en Bart wonen in Amsterdam en Ellen in Utrecht. Alle drie hebben ze een drukke baan. En Ellen en Bart reizen voor hun werk ook nog eens de hele wereld over. Hoewel ze hun moeder trouw elke vier weken bezoeken, is het een uitdaging om hun drie agenda’s op elkaar af te stemmen. Voor de vervulling van de wens van hun moeder zorgden ze dat dit lukte. Angenis: “Mijn kinderen komen elke vier weken wel op bezoek, maar ik zie ze zelden tegelijk. Om ze alle drie bij me te hebben, daar kijk ik zo naar uit. Er gaan dus niet één, maar twee wensen in vervulling.” 

Heerlijke tapas

Op 30 juni is het zover. Ellen en Bart halen de Zonnebloemauto op en vertrekken richting Sneek om hun moeder op te halen. Angenis is dolblij als haar kinderen binnenstappen. “Lieve schatten, wat heerlijk dat jullie er zijn”, zegt ze met een grote glimlach. Bart en Edith helpen hun moeder in de auto en om half elf vertrekken ze richting Amsterdam. Al gauw belandden ze in de file. “Geeft niet”, zegt Angenis monter, “ik heb mijn kinderen bij me. Als we maar samenzijn, dat kan me niet lang genoeg duren.” Om half twee komen ze aan bij Barts nieuwe woning, waar oudste dochter Sonja hen hartelijk onthaalt. “Zo leuk om je woning met eigen ogen te zien, Bart”, zegt Angenis even later stralend als ze aan tafel zit met alle drie haar kinderen. De tafel staat vol met heerlijke tapas. “Wat heerlijk dit”, zegt ze. Ze praten en lachen en de uren vliegen voorbij. 

Ultieme geluk

Dan beginnen ze aan de reis terug naar Sneek. “Fantastisch dat dit zo kan dankzij de Zonnebloemauto. Gewoon met je eigen gezin op stap. Geen omwegen hoeven maken met de taxi om andere mensen op te halen of af te zetten. Op deze manier is reizen een stuk minder vermoeiend. En dat ik het dagje gewonnen heb, maakt het extra speciaal”, glimlacht ze. Halverwege stoppen ze voor een ijsje. Met de lage middagzon op hun gezichten genieten ze van dit laatste momentje samen. “Momenten als dit daar draait het leven van een moeder om. Alle drie mijn kinderen samen hebben, dat is voor mij het ultieme geluk.”

Ook de Zonnebloemauto huren?

De Zonnebloemauto is een rolstoelauto die voor iedereen met een lichamelijke beperking te huur is. Er staan meer dan vijftig auto's verspreid over Nederland. Ook is het mogelijk om een vrijwillig chauffeur aan te vragen. Lees hier meer over de Zonnebloemauto en hoe het huren in zijn werk gaat.