Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Op pad met de Zonnebloemauto

Dankzij de Zonnebloemauto naar haar geliefde Pinkstergemeente

De 83-jarige Marie Jiessie Smeele is opgegroeid met de Pinkstergemeente. De wekelijkse diensten in de kerk in Tilburg zijn heel belangrijk voor haar. Dankzij de Zonnebloemauto kan ze er elke zondag heen.

Ze heeft het een paar keer geprobeerd, maar een livestream van de kerkdienst is echt niet aan Marie Jiessie Smeele besteed. Vanuit de woonkamer in Dordrecht mist ze de sfeer en het samenzijn van haar Pinkstergemeente zestig kilometer verderop. Het is haar lust en haar leven en ze was onder meer actief als diacones, ondersteunde de dominee, zong mee in het koor en bezocht zieke mensen. “Een dienst is voor haar samenkomen met haar broeders en zusters”, legt haar pleegdochter Edith Marinissen uit. “Dat werkt niet goed met een livestream vanaf een scherm. De diensten zijn een van de weinige dingen die ze nog heeft aan sociale contacten.”

Twee herseninfarcten hebben de gezondheid van Marie Jiessie danig aangetast. Ze zit daardoor permanent in een rolstoel, omdat haar centrale zenuwstelsel niet meer functioneert en ze woont bij haar pleegdochters. Ook haar spraakvermogen is minder.

Beste moment in de week

Van de kerkdiensten knapt ze helemaal op. “Ik leef ervoor”, zegt ze. Edith legt uit waarom ze zo belangrijk zijn. “Mensen komen in de kerk naar haar toe, praten met haar. Na de dienst is er normaal gesproken koffie en een broodje, behalve nu door de coronaregels. Een paar keer was ze wat koortsig en konden we dus niet gaan. Dan waren we aangewezen op de livestream. Maar dat is niet zoals ze het wil.”

Vakantieplannen

De ritten naar de kerk in Tilburg zijn mogelijk dankzij de Zonnebloemauto. Edith: “Mijn zus en ik kunnen onze moeder niet in de auto tillen, door haar kwetsbare gezondheid. Maar dat weerhield ons niet te zoeken naar een andere oplossing. Toen ik ‘rolstoel’ en ‘huurauto’ intikte op internet, kwam ik bij de Zonnebloem uit. Ik had daar nooit bij stilgestaan, maar het gaat perfect en kan haar nu zelfs in mijn eentje in de auto zetten. En de auto is voor haar heel comfortabel, waardoor het haar veel minder energie kost om te reizen. We denken er nu zelfs over om een keer op vakantie te gaan met de Zonnebloemauto, naar Drenthe of Groningen.”

Doordat de diensten in de kerk coronaproof worden gehouden, heeft Marie Jiessie de afgelopen maanden de meeste kunnen bezoeken. “Er zijn twee zalen. Nu zijn de diensten vrijgegeven voor honderd mensen, maar dat was lange tijd anders. In de ene zaal stond de dominee dan voor dertig man, in de andere keken maximaal dertig mensen mee op een groot scherm.”

Bijbelstudies

Er was een tijd dat ze veel meer tijd in de kerk doorbracht. “Vaak drie keer per week, ook bijvoorbeeld voor de Bijbelstudies. In de week voor Pinksteren zijn er altijd meerdere gebedsdagen, toen zijn we een keer extra gegaan. Met de Zonnebloemauto kan dat. Het doet me goed om met de Zonnebloemauto naar de kerk te kunnen gaan en de mensen van de Pinkstergemeente te ontmoeten.”