Samen eropuit

Mijn wereld wordt groter door de Zonnebloemauto

Met haar nieuwe liefde Cors is Wil van Hunnik begonnen aan deel twee van haar leven. Dankzij de Zonnebloemauto kunnen ze er samen op uit om leuke dingen te doen. Want Nederland heeft te veel mooie plekken om ongezien te laten.

Wil van Hunnik is van huis uit al een positief mens. Het geluk lachte haar extra toe, toen Cors in haar leven kwam. Haar grote liefde waarmee ze nu gelukkig getrouwd is. Honderduit praat ze over haar liefde, waar de Zonnebloem een aandeel in heeft. Zonder de rolstoelauto van de vereniging hadden ze elkaar vermoedelijk niet ontmoet. Zonder diezelfde auto hadden ze ook niet op vakantie gekund waar zij twee van zijn dochters voor de eerste keer ontmoette.

De ontmoeting

Ze leerden elkaar in 2020 kennen, op een vakantie in Loenen. Als alternatief voor de georganiseerde Zonnebloemreis die vanwege corona niet kon doorgaan, ging Wil van Hunnik met een vriendin naar het Hugenpothhuis van de Zonnebloem. Die vriendin nam iemand mee die beide dames kon ondersteunen. Het was Cors, drie jaar eerder weduwnaar geworden. Nota bene in hetzelfde jaar dat de man van Wil onverwacht overleed. Het klikte bovenmatig tussen de twee. Sterker nog, er was liefde in het spel en sinds Loenen zijn ze samen.

Ze doen de leukste dingen met elkaar. Hoewel de mobiliteit van Wil te wensen overlaat is - ze zit sinds 2004 permanent in een rolstoel vanwege een dwarslaesie - denken ze niet in beperkingen. Voor korte ritjes gebruiken ze zijn auto. Cors klapt dan de rolstoel achterin en helpt Wil op de passagiersstoel. Voor langere stukken is dat voor Wil geen doen. “Laat staan een vakantie, dan kun je me na drie dagen opvegen. We hebben daarvoor echt een rolstoelauto nodig. Die huren we dan bij de Zonnebloem. We zijn er al diverse keren mee weggeweest.” 

Vakanties

Ze noemt de auto ‘heel belangrijk’ voor haar. “Mijn wereld wordt er absoluut groter door. Soms huren we de auto voor een paar dagen, maar we gaan er ook mee op vakantie. Zo zijn we de afgelopen jaren naar Drenthe, Hilvarenbeek en Broek in Waterland geweest. Op deze laatste plek hadden we een mooie aangepaste vakantiewoning van waaruit we Cors' familie konden bezoeken. Twee van zijn dochters wonen in Noord-Holland, ik had hen nog niet ontmoet. En we zijn ook bij andere familie langs geweest. Het was heerlijk. Zonder die auto zou ik niet weten hoe ik daar moet komen.”

Je leven aanpassen

Haar beperking heeft best het een en ander van Wil gevraagd. “De zenuwen in mijn ruggenmerg zijn langzaam kapot gedrukt. Ik ben niet gevallen, heb geen ongeluk gehad. Het ging sluimerend, niemand kan het verklaren. Op het moment dat we het ontdekten, was het te laat. Ik heb mijn leven moeten aanpassen. In het begin dacht ik aan de dingen die ik niet meer kon, maar op een gegeven moment moet je de knop omzetten. Nu lijd ik er niet meer onder. Weet je wat het is? Als je positief bent, staan mensen ook meer voor je open. Er zijn genoeg mensen bereid om mij te helpen. En Cors en ik hebben veel steun aan elkaar.”

Terug naar Noord-Holland

Ondertussen zijn ze samen niet alleen in de rolstoelauto maar ook in de huwelijksboot gestapt. De twee zoons van Wil en de vier dochters van Cors staan er volledig achter. “De kennismaking met zijn familie is goed bevallen. We zijn tijdens onze vakantie van hot naar her gereden, hebben iedereen ontmoet. Alleen van de omgeving hebben we weinig gezien. Noord-Holland is prachtig, maar we hadden geen tijd om daarvan te genieten. We gaan daarom zeker nog een keer terug. Met de Zonnebloemauto natuurlijk, want dat gaat heel makkelijk.”