Iedereen kan zeilen

Zeilen met een beperking - met de aangepaste vloot van Sailwise

Met een zeilboot het water op: voor veel liefhebbers is het pure vrijheid. En met een lichamelijke beperking is die sensatie misschien nog wel extra sterk. SailWise bezorgt elk jaar honderden mensen met een beperking datzelfde gevoel. Als het meezit binnenkort met een extra, volledig aangepaste zeilboot.

Geeske Meems zeilt al haar hele leven. Een plezier dat ze iedereen gunt, zeker ook mensen met een beperking. Als bestuurslid van de Zonnebloem-jongerenwerkgroep Groningen-Drenthe organiseerde ze in het verleden regelmatig activiteiten waaronder een zeildag in Friesland, met de aangepaste catamaran Beatrix.

SailWise

Later verhuisde ze en inmiddels is ze als medewerker marketing & communicatie actief voor SailWise, dat de Beatrix - en de nodige andere zeilboten beheert. “SailWise bezorgt met een professionele bemanning en ruim 200 vrijwilligers elk jaar zo'n 1.400 mensen met een beperking een bijzondere dag, weekeinde of volle week op het water.” Uitgangspunt is te laten zien dat “iedereen kan zeilen, wat je beperking ook is.”

Bouwplannen

SailWise doet dat onder meer met een compleet watersporteiland in Loosdrecht, en met een klipper die vanuit Enkhuizen het IJsselmeer en de Waddenzee bevaart. “En in Elahuizen, in Friesland, verbouwen we momenteel ons oude pakhuis tot een compleet watersportcentrum, inclusief zorgappartementen en groepsaccommodatie. Daar willen we bovendien een nieuwe, aangepaste zeilboot in gebruik nemen: een zogenoemde roll-on-roll-off-boot."

Sturen met joystick

Bijzonder aan deze boot is dat hij goed toegankelijk is, ook voor mensen die weinig of geen ervaring op het water hebben. "Dankzij een brede klep aan de achterkant kun je ook met een elektrische rolstoel makkelijk aan boord. De boot is groot en stabiel. Er is een groot stuurwiel dat je makkelijk vast kunt houden. En voor mensen met verminderde spierfunctie kun je de boot ook via een joystick besturen."

Crowdfunding

Geeske heeft zich de afgelopen weken sterk gemaakt om het benodigde geld voor de nieuwe boot bijeen te brengen. “Het geld komt deels van sponsoren. Maar we hebben ook een crowdfundingsactie georganiseerd via 1%Club.” Het doelbedrag van 2.500 werd ruim voor de sluitingsdatum behaald. En via deze actie kwam ook Optimel haar op het spoor. Dit bedrijf organiseerde een actie waarbij klanten konden stemmen op drie vrouwen die zich “dagelijks keihard inzetten voor anderen”. Haar verhaal maakte indruk, en gisteren werd bekend dat SailWise 5.000 euro erbij heeft voor de nieuwe boot. “We zijn er bijna!”

Wil je SailWise steunen, of zelf een actieve watersportvakantie boeken? Kijk op www.sailwise.nl.