Burritos en Friese Dame Blanche

Kookworkshop Zonnebloem-jongerenwerkgroep Flevoland
De jongerenwerkgroep Flevoland van de Zonnebloem organiseert regelmatig kleinschalige uitjes. Wie wil, gaat mee. En in het programma vindt iedereen wel iets van zijn of haar gading. Afgelopen weekeinde troffen drie jongeren met een lichamelijke beperking en vier vrijwilligers elkaar in Almere-Poort. In de professionele keuken van buurtcentrum De Ruimte stond een kookworkshop gepland.

Menu

Al tijdens het koken stonden er verse stokbroodjes met tapenade klaar. De deelnemers bereidden ondertussen een mooi hoofdgerecht, bestaande uit burrito’s met kip, paprika en een sausje van crème fraîche en kruiden. Gevolgd door een bijzonder nagerecht: ‘Frysk wyt wiif’, oftewel een Friese variant op de klassieke Dame Blanche, met knapperig gebakken, gekaramelliseerd suikerbrood. 

Lekker bezig

Dat dessert was voor Birgit Offerman uit Almere het hoogtepunt van de avond. Ze gaat regelmatig mee met de jongerenwerkgroep. “Ik vind vooral de boottochten erg leuk. Dit was een heel nieuwe ervaring voor me.” Maar wel een die ze met alle plezier nog een keer over zou doen. “Ingrediënten snijden vond ik heel leuk om te doen. Maar het leukste is de gezelligheid, samen lekker bezig zijn!”


Friese Dame Blanche

Ook genieten van een Frysk Wyt Wiif? Vrijwilliger Paula de Geest deelt het recept: “Snijd plakken suikerbrood van maximaal 1 cm dik schuin doormidden. Zet een koekenpan op het vuur (invetten mag maar hoeft niet). Laat de driehoekige stukken lichtbruin bakken, tot de suiker een beetje karamelliseert. Serveer het brood met een bolletje vanille-ijs en wat (warme) chocoladesaus.”