Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Interieur Paleis Soestdijk

Een vorstelijk dagje uit

06-11-2017

Vorstelijk dagje uit: binnenkijken op Soestdijk!

Een ‘koninklijke’ lunch in de Oranjerie en een rondleiding door de vertrekken van de Koninklijke Familie in Paleis Soestdijk: deelnemers uit de regio Zuid-Kennemerland genoten van een ‘oranje’ dagje uit. Ze werden vergezeld door een groep medewerkers van geneesmiddelenfabrikant Teva uit Haarlem. “Prachtig allemaal, maar het is wel kleiner dan ik dacht.”

Anne Nijssen (82) uit Bloemendaal herinnert zich de beelden van Koninginnedag met Juliana in de jaren zeventig nog heel helder. “De defilés. Met koningin Juliana en haar hele familie op het bordes. Of de foto’s, van de bibliotheek die hun huiskamer was. Of de ruimte achter het bordes waar de prinsjes en het personeel met kerst warme chocomel dronken… ingeschonken door Juliana! En die zaal, waar sporters een lintje kregen…”

Ze somt het vlekkeloos op, maar in het Paleis was ze zelf nog nooit. Aan het begin van de dag, bij aankomst bij de Oranjerie, is ze al onder de indruk. “Dat was de hobby van Bernhard. Hij bracht van zijn reizen ook allerlei exotische planten en bomen mee. Zo mooi, die vijver, en hoe prachtig alles gesnoeid is. Echt mooi om te zien.”

Leuk contact

Achter de rolstoel van de deelnemers lopen dit keer geen vaste Zonnebloem-vrijwilligers, maar medewerkers van Teva, een farmaceutisch bedrijf in Haarlem. Eén van hen is Margo de Vries (42). Ze werkt er op de IT-afdeling. “Tijdens onze Teva Community Days zijn 140 collega’s op pad gegaan, bij negen verschillende maatschappelijke projecten in en om Haarlem. We zetten ons vrijwillig in voor een betere leefgemeenschap, die recht doet aan de organisatie die Teva wil zijn: een bedrijf dat zich bezighoudt met het verbeteren van gezondheid waardoor mensen zich beter gaan voelen.”

Margo koos uit de negen projecten bewust voor de Zonnebloem. “Ik wilde iets met mensen doen en direct met hen in contact komen. Dit was wat dat betreft perfect, want het was echt 1-op-1. Samen met een collega werd ik gekoppeld aan Dirk (85) en Jopie (80), een echtpaar dat al zestig jaar samen is. We hebben heel leuk contact gehad de hele dag en je ziet hoe mensen genieten van zo’n uitje.”

Toen mevrouw Nijssen en de negentien andere deelnemers werden opgehaald in Heemstede, zaten de Teva-vrijwilligers al in de bus. “Leuk hoor, met al die jonge mensen! Het was echt al meteen gezellig.” Margo beaamt dat. “Mijn collega en ik hebben bijna de hele rit achterstevoren gezeten om met Dirk en Jopie te praten.”

Zoals op tv

Na aankomst ‘op’ Soestdijk, begon het gezelschap met koffie en gebak. In de Oranjerie, die eind negentiende eeuw werd gebouwd in opdracht van Koning Willem III. Later werd het monument het domein van Prins Bernhard. Sinds de openstelling van het paleis is er een restaurant gevestigd.

Na de koffie volgde de rondleiding. “Wat een leuke gids. Ze vertelde zó enthousiast”, vertelt mevrouw Nijssen. ”Echt van die leuke kleine dingen. Zo staan er in de koninklijke eetkamer twee stoelen met kortere, afgezaagde poten. Die stoelen, te herkennen aan een kroontje met de letter E erboven, waren voor Emma. Omdat ze van die korte beentjes had!” De pracht en praal kon haar wel bekoren. “Maar het is wel kleiner dan ik dacht. Het leek op televisie allemaal veel groter. Je ziet ook dat het paleis rond loopt en dat ze de ruimtes vroeger wel slim in beeld brachten. Maar desalniettemin, prachtig om te zien. Die kroonluchters, albasten vazen (waar lampen van gemaakt waren)… en alle vloerbedekking en gordijnen, het is nog precies hetzelfde als ik me herinner van tv!”

Bij de tentoonstelling in Paleis Soestdijk

Waardevol

Margo deelt het enthousiasme. “De gidsen wisten echt heel veel te vertellen. De meeste deelnemers én vrijwilligers hadden net als ik het paleis nog nooit echt gezien. Dan is dat natuurlijk heel waardevol. Het verhaal achter een kamer of bij een schilderij zorgt ervoor dat je er meteen anders naar kijkt. En het is leuk om verhalen van de mensen te horen. Zo vertelde Jopie me bij een portret van Wilhelmina dat dat precies was hoe ze zich haar herinnerde.”

Na de rondleiding volgde een ‘vorstelijke’ lunch. Wederom in de Oranjerie, waar volop werd gekletst met de Teva-vrijwilligers. Mevrouw Nijssen: “We hebben veel verteld over onze levens. De vrijwilligers vonden het volgens mij nét zo leuk als wijzelf.” Dat kan Margo bevestigen. “De sfeer was goed, het was een mooie dag én je ziet dat het heel veel doet met deelnemers. Ons motto ‘We make better days’ hebben we dan ook een beetje waargemaakt. Ik doe volgend jaar weer mee!”