Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

$name

Twaalf kwekers van zonnebloemen in pot zijn een actie begonnen om 100.000 zonnebloemen te verkopen voor de Zonnebloem. Van de opbrengst van elke verkochte bloem gaat minimaal een euro naar het vrijwilligerswerk voor mensen met een lichamelijke beperking. Binnenkort -als de bloemen uit de kas komen- gaat de actie van start.

De aanleiding voor deze actie met een duizelingwekkend aantal zonnebloemen in de hoofdrol is een succesvolle fondsenwervingsactie in Sittard, vorig jaar. Kwekerij Van Adrichem uit Monster leverde de pot-zonnebloemen en die waren goed voor 500 euro voor de lokale afdeling van de Zonnebloem. 

Zoiets kunnen wij ook wel, dachten ze bij het telerscollectief Sunsation Sunflower. Van Adrichem is daar samen met elf telers en een veredelaar bij aangesloten. Maar dan wel, zoals het Westlanders betaamt, een beetje groter. Teler Sjaak Buijs is voorzitter van die club en onder de bezielende leiding van Louis Kester en Didi van Os van adviesbureau Florpartners kreeg in een mum van tijd een landelijke actie gestalte. JBB uit Maasdijk heeft een speciale jubileumhoes ontworpen die straks door het hele land over de toonbank gaat.

Jubileum

We bestaan dit jaar 70 jaar en dat was ook het haakje om de zonnebloemactie aan op te hangen. 100.000 zonnebloemen is een enorme hoeveelheid, beseft ook Buijs. ,,Ja, er gaan bij onze kwekers straks heel veel pot-zonnebloemen de deur uit”, zegt hij lachend. ,,Maar ik denk eerlijk gezegd dat het niet bij die 100.000 blijft. Dit gaat heel groots uitpakken. Ik vind het ook echt ontzettend gaaf.”

Tilly Goes, voorzitter van de Zonnebloemregio Westland, deelt die mening. ,,Ja, het is echt heel erg leuk. De Zonnebloem heeft landelijk ongeveer 38.000 vrijwilligers en wij hebben er in Westland zo'n 450, verdeeld over 12 afdelingen. We gaan nu kijken welke afdelingen er in het land ook mee willen doen.”

Opbrengst

Hoe meer zonnebloemen de vrijwilligers van de betreffende afdelingen verkopen, hoe hoger hun eigen opbrengst. ,,We hopen dat we een stand kunnen krijgen in een supermarkt om daar de zonnebloemen aan de man te brengen”, zegt Goes. ,,Het kwekerscollectief is daar nog mee bezig. Maar we kunnen ze ook verkopen op plantenmarkten bijvoorbeeld, of gewoon langs de deuren. En het zou helemaal fantastisch zijn als bedrijven ze willen kopen, als cadeautje bij de viering van een jubileum of als relatiegeschenk." De vrijwilligers van de Zonnebloem kunnen dit geld weer gebruiken voor uitjes die ze voor de mensen uit hun omgeving organiseren. ,,Zo hebben onze eigen vrijwilligers voldoende middelen om activiteiten voor de eigen regio op poten te zetten.”

De actie begint in april, als de eerste zonnebloemen uit de kas beschikbaar zijn, en loopt dan wel een paar maanden door. Maar als het aan kweker Sjaak Buijs ligt, is er geen einddatum. ,,Wij hebben als kwekers de handen ineen geslagen om dit tot een mooi succes te maken en wat ons betreft is dit straks voor herhaling vatbaar.”