Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Altijd en overal naar het toilet

17-01-2020

Sandra Gosseling uit Ulft heeft een belangrijke missie: heel Nederland toiletvriendelijk! En ze is al aardig op weg. Want in de gemeente Oude IJsselstreek, waar Ulft onder valt, is afgelopen jaar het aantal semiopenbare toiletten toegenomen van 7 locaties naar meer dan 100.

Met haar initiatief won Sandra de Doemee Award 2019 en is ze inmiddels ambassadeur van de Toiletalliantie, waar ook de Zonnebloem bij is aangesloten. “Iedereen moet altijd en overal naar het toilet kunnen”, vindt de initiatiefneemster. Zelf ondervindt ze hier wel eens hinder van. Twintig jaar geleden raakte Sandra door een ongeluk deels blind en ze hield er niet-aangeboren hersenletsel en een evenwichtsstoornis aan over. Inmiddels is ze door erfelijkheid ook slechthorend. “Ik leef dus met een beperking. Mijn energiepeil is hierdoor vrij laag en ik moet goed doseren om fit te blijven. Ik doe er alles aan om gezond te leven en daarom beweeg ik veel en drink ik minimaal twee liter water per dag. Het gevolg daarvan is dat ik vaak naar de wc moet. Als ik op pad ben, zou ik graag een winkel, café of andere locatie binnenlopen om daar naar het toilet te gaan. Maar waar kán en mág dat? Die locaties zouden veel beter bekend en zichtbaar moeten zijn.”

Wakker schudden

In een ideale wereld kan iedereen optimaal meedoen in de samenleving. Een lichamelijke beperking of chronische ziekte zou daar geen invloed op moeten hebben. Dat is de insteek van de werkgroep Meer Toegankelijke Toiletten, die Sandra samen met twee medestanders vormt. Ze wil gemeenten, maar ook winkels en ondernemers binnen de gemeente, wakker schudden. “Als mensen niet gemakkelijk en snel een semiopenbaar toilet kunnen vinden, weerhoudt dat sommige mensen ervan om de deur uit te gaan! Dat geldt ook voor rolstoeltoegankelijke toiletten.”

Eind 2019 wint zij met dit initiatief de Doemee Award in de provincie Gelderland en haalt ook nog eens de publieksprijs binnen. “Er waren zo veel mooie initiatieven, ik was echt verrast toen bleek dat ik beide prijzen had gewonnen!” Het prijzengeld van 500 euro wordt weer geïnvesteerd in het project. 

Hoge Nood-app

Sandra en haar team benaderen winkeliers en ondernemers met de vraag of mensen gebruik mogen maken van het toilet, zonder verplichtingen. Dus zonder iets te hoeven kopen of te gebruiken. Zo ja, dan plaatsen zij de locatie in de Hoge Nood-app. Deze app geeft voor iedereen heel overzichtelijk weer waar je gebruik kan maken van het toilet. Als het mag plakken ze bij de locatie een sticker op de voordeur, zodat voorbijgangers ook weten waar ze terecht kunnen. Dankzij alle positieve aandacht voor het initiatief zijn er inmiddels winkeliers die zichzelf spontaan aanmelden.

Toiletvriendelijk Nederland

Sinds de start van de werkgroep Meer Toegankelijke Toiletten verspreidt het verhaal van Sandra zich als een lopend vuurtje. “Vorig jaar kwam ik als bezoeker bij het Toiletsymposium dat door de Maag Lever Darm Stichting wordt georganiseerd voor gemeenten. Dit jaar ben ik gevraagd om er een lezing te geven om andere gemeenten te inspireren en te motiveren om zelf ook voor meer toiletten te zorgen.” Sandra is daarmee ook ambassadeur van de Toiletalliantie geworden, die zich inzet voor meer toegankelijke toiletten in Nederland. Nationale Vereniging de Zonnebloem is één van de initiatiefnemers van de Toiletalliantie en wil dat er meer toegankelijke mindervalidentoiletten komen.

Sandra is niet alleen ambassadeur, maar helpt bovendien de gemeente Oude IJsselstreek bij het realiseren van inclusieprojecten. Andere gemeenten komen zelfs al over de vloer om meer te horen over het succes van haar toiletproject. “Mijn missie is om heel Nederland toiletvriendelijk te maken!”

Meer informatie over het project? Ga naar de MTT Werkgroep op Facebook of kijk op de website van de Toiletalliantie.