Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Coby vliegtuigspotten

Waar kun je een mevrouw van 87 ’s nachts voor wakker maken? In het geval van Coby Rikkers luidt het antwoord: vliegtuigspotten. Onlangs ging de langgekoesterde wens van Coby in vervulling. Samen met Zonnebloemvrijwilliger Tjitske de Wolf en familieleden toog ze in de Zonnebloemauto naar Schiphol en spotte ze er lustig op los.

Coby Rikkers is deelnemer bij de Zonnebloemafdeling Apeldoorn Zuid. Elke twee weken krijgt ze bezoek van vrijwilliger Tjitske. “We gaan lekker wandelen, een keertje naar een modeshow in de buurt. Of samen een bakje kibbeling eten, daar is ze gek op.” Intussen praten ze over alles in het leven. “Ze is voor mij als een tweede moeder. Ze is zo gezellig en ondanks haar beperkingen klaagt ze nooit.” Coby’s stem slaat even over. “Tjitske is alles voor me. Ze is zo lief, zo betrokken. Soms bel ik gewoon even omdat ik zin heb om haar stem te horen. Ik heb geen eigen dochter, maar ik kan me voorstellen dat zo’n band zo voelt”, zegt ze warm.

Omroep Max

Wie Coby ziet zou het niet 1, 2, 3 denken, maar ze heeft een verrassend stoere inslag. Haar hart gaat namelijk sneller kloppen van grote voertuigen! “Ik hou van alles dat groot, snel en spectaculair is”, lacht ze. “Waarom? Ik heb gewoon ontzag voor sterke motoren en grote machines. Hoe groter, hoe mooier. Ik heb ooit een keer via Omroep Max in de grootst mogelijke vrachtauto mogen meerijden. Die was zo groot dat ik er met een trap in moest. Dat kon ik toen nog. Het geluid als zo’n truck dan optrekt… prachtig vind ik dat.”

Vliegtuiggek

Er stond nog een wens op haar lijstje: vliegtuigspotten. Tjitske greep haar kans toen ze via een actie een gratis dagje uit met de Zonnebloemauto kon winnen. Op 22 mei is het zover: Coby, Tjitske, Coby’s zoon Willem en schoondochter Jody en neef Henny vertrekken met de Zonnebloemauto richting Schiphol. Coby heeft er veel zin in. “Toevallig is Henny vliegtuiggek en hij weet de beste plekjes om te spotten. Dus dat belooft wat”, glundert ze.

De jackpot

De eerste beoogde spotplek, de Buitenveldertbaan, blijkt gesloten in verband met de wind. Dus rijden ze een stukje verder richting Hoofddorp, naar de Zwanenburgbaan/polderbaan. Waar ze wel prijs hebben. Sterker nog: ze hebben de jackpot, want het is een komen en gaan van vliegtuigen. Coby zit eerste rang en gaat helemaal op in het spektakel dat zich voor haar ogen voltrekt. Henny zit naast haar met zijn iPad en kan haar via de app Plane Finder en de site mijnvliegtuigspotter.nl precies vertellen welk vliegtuig er opstijgt en landt. Samen genieten ze met volle teugen. De rest geniet op hun beurt van dit plezier.

 
 
 
 
 
 
 
 

Grote jongens

Na een tijdje draait Coby zich om. Haar ogen twinkelen. “Ik heb er wel zo’n 70 à 80 geteld”, zegt ze. “Bij ons in Apeldoorn is er vliegveld Teuge, daar ging ik ook altijd kijken. Maar hier zie je de echte grote jongens. Als je die ziet en hoort opstijgen, is werkelijk spectaculair. De kracht die erbij komt kijken als zo’n ding vaart maakt, ongelofelijk. En als-ie dan langs komt met een ongelofelijk gebulder en zo voor je neus opstijgt: in één woord geweldig.”

Genoten

Tijd voor een drankje en wat eten. Als ze op weg gaan naar Apeldoorn biecht Coby op dat ze moe is, maar ‘heel voldaan’. Een paar weken later is Coby nog helemaal vol van haar speciale dag. “Als ik erover vertel, zeggen mensen dat ik begin te glimmen. Dat verbaast me niet. Ik ben zo blij dat mijn wens in vervulling kon gaan dankzij de Zonnebloem. Als het kon, ging ik morgen weer. Zo intens heb ik ervan genoten.”

Zonnebloemauto huren

De Zonnebloemauto is een rolstoelauto die voor iedereen met een lichamelijke beperking te huur is. Er staan meer dan vijftig auto's verspreid over Nederland. Ook is het mogelijk om een vrijwillig chauffeur aan te vragen. Lees hier meer over de Zonnebloemauto en hoe het huren in zijn werk gaat.