Dagboottocht Zonnebloem

de-boot-waarop-de-brand-was-komt-op-eigen-kracht-weer-aan-in-drimmelen1-johan-woutersjpg

Met de Zilvermeeuw 2

Tijdens ons tweede vaartochtje in de Biesbosch hebben we weer volop genoten van alle activiteiten aan boord. We zijn weer allemaal veilig thuis  ná een brandje in de machinekamer. We zijn naar een andere boot geëvacueerd. En later thuis gekomen.

Gelukkig is het goed afgelopen. Geen paniek gelukkig👍👍🙋‍♀️
Al met al een mooie dag. Met een spannend einde
Wat een ervaring voor de oudjes.

Samenvattend een geweldige dag vol sensatie 🎉

zie onderstaand stukje uit BN DeStem

Jaarlijks boottochtje Zonnebloem eindigt met evacuatie: ‘Het begon opeens te knetteren en te roken’

DRIMMELEN - Het jaarlijkse boottochtje van de Bredase Zonnebloem eindigde dinsdag met een evacuatie. Midden in de Biesbosch moesten de 225 passagiers, veelal senioren, het rokende schip verlaten. 

Opgelucht stappen de passagiers rond 17.30 uur weer aan wal. Sommigen praten nog even na over de enerverende rondvaart met de Zilvermeeuw 2. Een enkeling ruilt nog even van rollator. Politie, brandweer en ambulance staan klaar om te helpen, maar veel wordt er niet van hen gevraagd. Gewonden zijn er immers niet. 

Wil Barends (75) wandelt rustig met Nanny Husson (79) en Annie Nuitemans (77) naar de auto. Het drietal heeft straks thuis in Breda heel wat te vertellen. ,,Het begon opeens te knetteren. Ik zei nog: ‘Het lijkt wel vuurwerk’. Even later zagen we rook", vertelt Barends. Het dagtochtje van de Bredase afdeling van vereniging de Zonnebloem verliep zo heel anders dan voorheen. 

Van boord

Nu ze weer aan wal staat, kan Barends er goed over praten, maar toen ze in de Biesbosch samen met zo'n 225 andere passagiers het schip moest verlaten, moest ze wel even slikken. ,,Ik was bang en begon te huilen. Stel je voor dat er iets ontploft.”

Veel mensen hielpen mee om de passagiers, rollators en rolstoelen van het schip af te krijgen.

René van der Velden, De Zonnebloem

Ook bij Husson zit de schrik er goed in. ,,Het was de eerste keer dat ik meeging en ik had er eigenlijk al niet zo'n zin in, want ik ben niet zo van het water.” Nuitemans is niet zo onder de indruk van de brand en de evacuatie. ,,Welnee, volgend jaar ga ik gewoon weer mee.”

Vluchten naar een werkhaven

Om 10.00 uur vertrok de Zilvermeeuw 2 vanuit Drimmelen voor een dagtochtje door de Biesbosch. Rond 16.00 uur kwam er rook uit de machinekamer. Op dat moment voer de rondvaartboot niet ver van de werkhaven in het Gat van de Kerksloot. Daar werd het schip stilgelegd. 

,,Er was even schrik bij de mensen”, zegt René van der Velden. Jaarlijks organiseert hij voor de Zonnebloem een boottochtje. Vooral senioren uit Breda en omstreken gaan dan mee. ,,Het personeel van de Zilvermeeuw heeft goed gehandeld. Veel mensen hielpen mee om de passagiers, rollators en rolstoelen van het schip af te krijgen.”

(Het verhaal gaat verder onder de foto.)

Op de Zilvermeeuw 2 brak brand uit in de machinekamer. Na de evacuatie van de passagiers werd het schip weer (leeg) naar Drimmelen gebracht. De brandweer houdt voor de zekerheid nog een oogje in het zeil. 

,,We meerden aan in een werkhaven en toen moest iedereen van boord”, vertelt Jeanne (82) uit Breda. ,,Al snel waren de brandweer en Rijkswaterstaat er. Vervolgens kwamen er twee andere schepen van de Zilvermeeuw die ons weer naar Drimmelen hebben gebracht. Hier stonden al volop hulpverleners klaar om ons op te vangen. Dat was goed geregeld, maar gelukkig niet echt nodig. Het was een heerlijk dagje uit met een spannende afloop.”

‘Nog nooit meegemaakt’

In de werkhaven in het Gat van de Kerksloot stappen de passagiers van de Zilvermeeuw over op een andere boot van het rondvaartbedrijf. 

,,Een machinekamerbrandje", beschrijft Leon Schuller, mede-eigenaar van rondvaartbedrijf Zilvermeeuw, het incident. ,,Waarschijnlijk is er isolatiemateriaal gaan branden. De brandschade valt mee.” Dat blijkt als even na 18.00 uur de Zilvermeeuw 2 komt aanvaren en zijn vaste plek aan de Amer weer inneemt. De meeste passagiers zijn dan al naar huis. 

,,We hebben een incident als dit nog nooit meegemaakt, maar we oefenen het wel elk jaar met ons team en de brandweer", zegt Schuller. ,,Dat is maar goed ook, blijkt nu.”

 

Lia Heus

076-8881630
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Creatieve workshops
  • Winkelen
  • Kunst en cultuur
  • Uit eten/terrasje pakken
  • Bezoekwerk