Pracht en Prul

2a95f599-9a2f-49f0-a2b9-94cabc0469bejpg

‘Het is niet alles goud wat er blinkt…..’

‘Het is niet alles goud wat er blinkt…..’

 

Dat bleek maar weer eens op de eerste bijeenkomst in 2022 van Zonnebloem Cothen/Langbroek.

In het verenigingsgebouw van Excelsior stond op dinsdag 15 maart een ochtend gepland getiteld ‘Pracht of Prul’ en hier waren 44 Zonnebloemgasten op afgekomen. Ook 16 vrijwilligers waren van de partij om het geheel in goede banen te leiden.

Voor deze bijeenkomst waren Peter en Tineke Schipper uit Tiel uitgenodigd. Zij waren jaren geleden ook in Cothen geweest en wilden nu met veel plezier weer onze kostbaarheden taxeren.

Bij binnenkomst hadden de gasten hun meegebrachte bezittingen op tafel uitgestald en het was een genoegen om de variëteit aan voorwerpen te zien….Schilderijen, groot en klein, zilverwerk, aardewerk, serviesgoed, oude werktuigen, noem maar op! Voor iedereen had het meegebrachte stuk waarde, veelal een emotionele, maar er werd ook gehoopt op een geldelijke waarde. Vaak was het een familiestuk of erfstuk of het was een souvenir van een verre reis.

De ochtend werd geopend door voorzitter Kees Mocking en hij heette iedereen van harte welkom, speciaal Peter en Tineke Schipper. Hij memoreerde aan de coronatijd, die nu achter ons ligt, maar ook aan de oorlog in Oekraïne. Het is een moeilijke tijd. Toch gaan we er een mooie bijeenkomst van maken en graag wil hij kennismaken met iedereen.

Voor de pauze hield Peter Schipper een boeiende lezing en als conservator vroeger van diverse musea kon hij ons van alles vertellen over allerlei kunstvormen en stijlen, industrieel erfgoed en historie van de streek. Van heel oud aardewerk via stromingen als Art Déco naar het Tomadorekje is een heel traject, al die stijlen, die soms nu weer terugkomen, een boeiend verhaal.

En in die tussentijd was Tineke bezig de herkomst van de uitgestalde voorwerpen op te zoeken. Het tweede gedeelte van de ochtend werd besteed aan het bespreken van de kunstschatten en de hilariteit was groot als de waarde toch een beetje tegenviel….Antiek ligt nu eenmaal niet meer zo goed in de markt. En bij een meevaller werd meteen gezegd ‘Ik doe het toch niet weg’, want alles was eigenlijk van onschatbare waarde!

Liesbeth Pieterse

0343-562158
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?