Vrijwilliger en deelnemer in scootmobiel buiten bij de Zonnebloemauto

Deelnemer worden bij de Zonnebloem

Vraag en antwoord

De Zonnebloem is er voor iedereen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking. Heb je vragen over wat de Zonnebloem voor jou kan betekenen? Klik op een van de vragen om het antwoord te lezen.

Hoe word ik deelnemer bij de Zonnebloem?

De Zonnebloem is er voor iedereen vanaf 18 jaar met een lichamelijke handicap. Aanmelden kan via dit contactformulier. Je kunt ook eerst contact opnemen met een lokale afdeling in de buurt. Via deze pagina vind je de dichtstbijzijnde afdeling in jouw buurt.

Kost het geld om deelnemer te worden?

Deelnemer worden bij de Zonnebloem is gratis. Je hoeft dus geen lidmaatschap te betalen. Als deelnemer betaal je alleen voor de activiteiten waarvoor je je hebt opgegeven. 

We vinden het belangrijk dat iedereen met een lichamelijke beperking mee kan doen aan de activiteiten, uitjes en vakanties. De deelnemer betaalt hierbij zijn of haar eigen kosten. De extra kosten die je lichamelijke beperking met zich meebrengt, zoals kosten voor aanpassingen, zorg en begeleiding, neemt de Zonnebloem voor haar rekening.

Wat kan ik verwachten na mijn aanmelding?

Wanneer je je aanmeldt als deelnemer bij de Zonnebloem, neemt een vrijwilliger van de plaatselijke Zonnebloemafdeling contact met je op. Samen bespreken jullie wat de wensen en mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld bezoek aan huis, samen met een vrijwilliger eropuit of deelnemen aan een groepsactiviteit van de Zonnebloemafdeling. Ook organiseren sommige afdelingen vakanties. Wat je kunt verwachten is dus afhankelijk van jouw wensen, maar ook van de capaciteit binnen de lokale afdeling. Lees meer over de activiteiten van de Zonnebloem.

Zijn jullie er ook voor jongeren?

De Zonnebloem is er voor iedereen vanaf 18 jaar met een lichamelijke handicap, dus ook voor jongere mensen met een fysieke beperking. Hoe dat georganiseerd wordt is verschillend per plaatselijke afdeling.  Meestal vormen de jongere deelnemers een eigen groep binnen de Zonnebloem. Deze groepen bestaan uit zowel vrijwilligers als deelnemers. Zij organiseren allerlei activiteiten zoals een avondje naar de kroeg, de bioscoop of een concert.

Wil je weten wat de Zonnebloem voor jou kan betekenen, neem dan contact op met de afdeling bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden! Via deze pagina vind je de dichtstbijzijnde afdeling in jouw buurt.

Binnen de vaarvakanties van de Zonnebloem zijn ook een aantal reizen samengesteld voor de jongere doelgroep.

Zijn jullie er ook voor mensen met dementie?

Omdat de Zonnebloem gespecialiseerd is in de zorg voor mensen met een lichamelijke beperking, is deelname niet mogelijk voor mensen:

  • met een verstandelijke- of psychische beperking;
  • met gedragsproblemen;
  • met een vorm van dementie.

Mensen met dementie of met psychische problemen kunnen bij andere specialistische organisaties terecht waar ze ondersteuning kunnen krijgen die beter bij deze doelgroep past. 

Kan ik als donateur ook deelnemen aan activiteiten van de Zonnebloem? Donateurs zijn niet automatisch deelnemer bij de Zonnebloem. Je wordt als donateur dus niet vanzelf uitgenodigd voor activiteiten. Deelnemer worden bij de Zonnebloem is mogelijk voor iedereen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking. Wil jij je aansluiten? Kijk dan of er een Zonnebloemafdeling in de buurt is, of bekijk onze andere activiteiten zoals (vaar)vakanties.

>>Aanmelden als deelnemer bij de Zonnebloem
Tekening van mensen, rolstoel

Zoek een afdeling in de buurt

Met ruim 1000 afdelingen door heel het land is de Zonnebloem altijd dichtbij. Vind hier een afdeling bij jou in de buurt.